Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев: Правителството да не бави реформите

29 август 2013, 14:58 часа • 5170 прочитания

Правителството, за съжаление, все още бави важни реформи за обществото - като например пенсионната, и все още не е ясно кога тя ще бъде осъществена и завършена. Това заяви на президентът Росен Плевелиев, който наблюдава съвместното учение "Шабла 2013" между военни части на България и Сърбия, съобщава „Фокус”.

 Президентът подчерта, че кабинетът на Пламен Оршарски е необходимо в най-скоро време да излезе с отчет за свършеното през първите сто дни на управлението си. Той призна, че правителството е принудено да работи в изключително трудна среда на постоянни протести, на изключително ниско ниво на доверие както към кабинета Орешарски, така и към политическите партии, държавните институции и политическата система като цяло и е поставено пред трудната задача да върне доверието на българското общество.

Употребата на химическо оръжие е недопустима в какъвто и да е аспект, заяви президентът Росен Плевелиев, цитиран от  "Фокус".

Той посочи, че международната общност трябва единодушно да осъди употребата на химическо оръжие, особено срещу мирно население и нарушението на военните конвенции. По отношение на днешните военни стрелби Росен Плевнелиев изрази задоволството си най-вече от факта, че военнослужещи от България и Сърбия са показали много добра координация и синхрон в обработването на бойните задачи.

Плевнелиев посочи, че подобни военни учения имат за цел най-вече да укрепят бойната съвместимост и доверието между армиите на двете страни и по този начин да осигурят по-голяма сигурност в района на Балканите.

Към момента няма необходимост от извънредно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради ситуацията в Сирия, това заяви пред журналисти в Шабла президентът Росен Плевнелиев.

Лично аз ще свикам Консултативен съвет по национална сигурност в по-късен етап, тъй като ние се договорихме с представителите на парламентарно представените политически сили, че темата на Консултативния съвет по национална сигурност, която предстои да се разглежда, ще бъде реформата в сектор „Сигурност”. Това беше точка втора от проваления Консултативен съвет по национална сигурност, който се проведе преди месец и половина" - каза президентът.

Ако обаче се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона, е възможно да реагирам бързо и да свикам Консултативния съвет по национална сигурност много по-рано от предвиденото, спрямо ситуацията. Към момента няма такава нужда, посочи държавният глава.

По думите на президента - използването на химически оръжия, от когото и да било, където и да било, по какъвто и да е повод, е недопустимо.

"Това е нечовешки акт и престъпление срещу човечеството. Световната общност е длъжна да реагира. България ще действа солидарно, спрямо своите ангажименти в евроатлантическото семейство и в Европейския съюз", заяви президентът.

"Приветствам идеята на министър-председателя, както и на ресорните министри – да се свика Съветът по сигурност към Министерски съвет. Това е правилно решение. Той ще бъде свикан утре, и там ще има представители и на президентството. Специално там ще отиде главният секретар на президентската институция. Очакваме да видим в детайл данните, с които разполага изпълнителната власт, както и разузнаването във всички аспекти – очаква ли се бежанска вълна, каква, допълнителен натиск върху България и същевременно има ли към момента и какви заявки към България за участие. Към момента аз не разполагам с информация да се иска от България каквото и да било. Ситуацията е много динамична и тя може да се промени", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Ще извършим национално предателство, ако работещ инструмент за изграждането на автомагистрала "Хемус" бъде променен в публично-частно партньорство, допълни президентът.

Притеснен съм от разнопосочните послания, които се чуват от правителството, и специално от министъра на регионалното развитие. Оперативната програма за регионално развитие и ОП „Транспорт” не могат да бъдат предмет на различни трактовки, заяви Плевнелиев.

По думите му - България трябва много ясно да заяви - кои са нейните приоритети в сектор транспорт и специално пътища, и как смята да ги реализира.

"Считам, че е контрапродуктивно, ще бъде сериозна заявка за забавяне, и има опасност за нереализиране на проекта магистрала „Хемус”, ако тепърва започват да се мислят някакви нови варианти", заяви Плевнелиев.

По думите му - магистрала „Хемус”, след последователните усилия на правителството в периода 2009 - 2011 г., стана европейски приоритет - дотогава не беше.

"Това беше голям пробив; това означаваше директно, че Брюксел каза – ние ще ви дадем 80 % от парите за тази магистрала. Това е златен шанс, за да се случи магистрала „Хемус”. Ще извършим национално предателство в момент, в който всички знаем, че „Хемус” е най-важната и перспективна магистрала за периода 2014 - 2020 г., че тя дава шанс на Северна България за просперитет и развитие и я вади от изолацията, ние тепърва да променим работещ инструмент, който дава 80 % от парите за този най-важен проект на България - подарък; да говорите вече за публично-частно партньорство", каза Плевнелиев.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес