Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петима французи се изгубиха в Рила, спасителите ги откриха край Купена

12 октомври 2024, 11:20 часа • 1076 прочитания

Петима френски туристи са се изгубили в района на връх Купена в Рила снощи. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК). Оттам уточниха, че двама души от спасителния екип в Самоков са им оказали съдействие - намерили са ги и са ги отвели до заслон "Страшно езеро". В момента туристите се придвижват от "Страшно езеро" към Мальовица и са добре, съобщиха още от ПСС.

Още: Как протече спасителната операция в Стара планина? Разказва нейният ръководител

От ПСС предупреждават, че времето в планините е ветровито, с разкъсана облачност, на места има мъгла в по-ниските части, а температурите варират между 4 и 10 градуса. Като цяло условията за туризъм са добри, но хората, избрали планината през почивните дни, трябва да подбират внимателно маршрутите си, съветват планинските спасители.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) днес преди обяд над Източна България ще бъде облачно, на места - с валежи, но до края на деня и там валежите ще спрат. В останалата част от страната ще бъде без валежи, а облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево време. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес