Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петерханзел води след контестация и объркващи решения

08 януари 2013, 15:16 часа • 8008 прочитания

Ситуацията около генералното класиране в рали „Дакар 2013” се поусложни след контестация и две отричащи се съдийски решения.

Вторият етап бе спечелен от Стефан Петерханзел. Карлос Сайнц се обърка в дюните и загуби около 21 минути. Така най-успешният пилот в „Дакар” закръгли сметката си на спечелени етапни победи на 60. За няколко часа.

Сайнц подаде контестация, твърдейки, че навигацията на организаторите е била причина за объркването му, а не неговия GPS в автомобила. Контестацията бе уважена и Сайнц бе обявен за победител в етап 2. За няколко часа.

Късно тази нощ втора инспекция на бъгито на Сайнц е показала, че вторият GPS в автомобила му е работил нормално. Това накара организаторите отново да върнат закъснението на испанеца, който вече се смъкна до 10-то място в генералното класиране, след като в третия етап Сайнц имаше електрически проблем с автомобила си и натрупа още половин час изоставане.

В крайна сметка третия етап от Писко до Наска бе спечелен от съотборника на Сайнц, Ал-Атия. Катарецът нямаше никакъв проблем и финишира на 1:18 мин. пред Роби Гордън, който най-накрая завърши етап без проблеми. Трети остана Петерханзел, чието изоставане от Насер бе 3:52 мин.

Така в генералното подреждане Стефан Петерханзел води с 6:32 мин. на Насер Ал-Атия. Трети е Лучио Алварез с изоставане от 18:11 минути.

Представянето на българите

Трите български екипажа, макар Тодор Христов (Yamaha) да се състезава за македонски отбор, продължават в надпреварата, като към момента за успех може да се определи това, че и всичките петима българи са все още в състезанието. Тодор Христов завърши 30-ти, докато Петър Ценков и Иван Маринов (Opel Ampera) останаха 94-и, а проблем с BMW-то на Орлин Алексиев и Александър Стоянов ги заведе до финала на 104-та позиция.

Днес се кара отсечката между Наска и Арекуипа, чиято обща дължина е 717 км, от които 288 скоростни километра.

На снимката: Карлос Сайнц, който поведа за няколко часа генералното класиране, преди организаторите отново да върнат изоставането му от втория етап и той да се смъкне до 10-то място в генералното подреждане.

Още автомобилни новини четете на rs-auto.bg

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес