Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Неофит оглавява богослужението за Голяма Богородица в Троянския манастир

15 август 2018, 07:14 часа
Реклама

Негово Светейшество Патриарх Неофит ще оглави празничните богослужения за храмовия празник на Троянската света обител „Успение на Пресвета Богородица“.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, почитан еднакво от православни и католици. Той се отбелязва от Българската православна църква на 15 август с тържествени литургии в цялата страна.

По традиция Патриарх Неофит отбелязва великия Богородичен празник в светата обител, където е получил монашески постриг.

Началото на празничната света литургия, оглавена от Негово Светейшество ще бъде от 09:00 часа. В 11:00 часа започва традиционната лития с чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата. От 18:00 часа ще бъде отслужена празнична вечерня с акатист на Успение Богородично.

Богослуженията ще продължат и на 16 август, когато ще бъде отслужена вечерня и ктиторска панихида.

„Приканваме православните християни да вземат участие в богослуженията, за да възхвалим с едни уста и едно сърце Пречистата Богородица, прославяна в честното ѝ Успение“, призовават от Българската православна църква.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков също ще присъства на храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“. Той ще се включи в литийното шествие с иконата на Пресвета Богородица „Троеручица“.

В 14:00 часа министър Нанков ще открие рехабилитираните близо 30 км от пътя Старо Оряхово – Долни Чифлик – Гроздьово – Провадия, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“. Събитието ще се състои при изхода на гр. Провадия в посока с. Бозвелийско (при входа на предприятие „Провадсол“).

На събитията е поканен да присъства и премиерът Бойко Борисов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес