Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палестинското движение "Фатах" поиска връщане на границите от 1967 г.

18 юли 2013, 16:11 часа • 12711 прочитания

Палестинското движение „Фатах” днес призова държавния секретар на САЩ Джон Кери да промени предложението си за подновяване на преговорите между палестинците и израелците, като поиска връщане на границите от 1967 година, предаде АФП.

„Централният комитет има няколко изисквания, за да се върне към преговорите, и най-важното от тях е Кери да призове за преговори, основани на двудържавно разрешаване на близкоизточния въпрос с границите на страните от 1967 година”, заяви представител на движението, който поиска „поправки в плана Кери”.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас пък заяви, че ще обсъди инициативите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, насочени към възобновяване на мирния процес в Близкия изток с ръководителите на „Фатах” и Организацията за освобождение на Палестина, предаде РИА Новости.

Позицията на двете политически организации може да изиграе важна роля за успеха или провала на американската посредническа мисия.

В същото време президентът на Израел призова ЕС да преразгледа забраната си за спонсориране на израелските институции, работещи на територията на Палестинската автономия.

„Нека Европейският съюз даде приоритет на мира, тази забрана може да предизвика още една криза”, заяви Шимон Перес.

Решението на ЕС влиза в сила през 2014 година. То отново обозначава неблагоразполжението на международните институции относно заселническата програма на Израел, според която се изграждат селища в завзетите през 1967 година земи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес