Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха изцяло запазена човешка статуя в Одесос (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 16:26 часа • 738 прочитания

Първата изцяло запазена статуя от римската епоха около древния град Одедос е открита и във Варна. Новината съобщи Archaeologia Bulgarica, позовавайки се на информация от Варненския археологически музей, който е приел скулптурата.

Находката, определяна като изключителна, е открита при строителни дейности в зона с пясъчни наноси - но извън крепостните стени на античния град. За откритието своевременно е съобщил в музея строителният предприемач Георги Крайчев, който е повикал археолозите.

Статуята представлява мраморна скулптура, малко по-голяма от човешки ръст. Според предварителната датировка тя е от края на II – първата половина на III век. Още: Излагат в София втората статуя, открита в античен град Хераклея Синтика

Представен е мъж на средна възраст с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка. Върху предната част на постамента има добре запазен надпис и от предварителното разчитане става ясно името на изобразения: Г(ай) Марий Хермоген. Липсва му само дясната китка, има и леки щети по лицето, така че предстои реставрация преди експонатът да бъде изложен в археологическия музей.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес