Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От днес започват тържествата по случай Благовещение

24 март 2014, 09:03 часа
Реклама

Още от днес започват тържествата по случай големия християнски празник Благовещение, който се празнува на 25 март, съобщиха от Светия синод. Тази година с благословението на Българския патриарх Неофит и по решение на   празничните богослужения по повод Благовещение в Софийската духовна семинария ще бъдат оглавени от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Празникът Благовещение е особено почитан в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски". В този ден петокурсниците по традиция чрез официален ритуал предават пазеното от тях семинарско знаме на следващите петокурсници. Тържествата ще започнат в 12.00 ч. на 24 март с Благовещенски ученически четения - традиционен богословски семинар на ученици от Софийската духовна семинария - в киносалона на Семинарията.

В 18.00 ч. в храм „Св. Йоан Рилски" в двора на семинарията ще започне Празнично архиерейско вечерно богослужение с петохлебие, предстоявано Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

На 25 март архиереят ще оглави празничната св. Литургия в семинарския храм, която ще започне в 9.00 ч. Веднага след литургията е началото на ритуала по предаване на знамето на духовното училище, което миналата година чества 110 години от основаването си. Празнични св. Литургии в този ден ще бъдат отслужени във всички православни храмове в страната.

Празникът Благовещение е наречен така, защото в този ден се възпоменава евангелско събитие и посветеният на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария благата вест, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий - Иисус Христос. Празникът е утвърден в Православната църква през 7 в. Празнува се на 25 март. Почита се от всички основни християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство).

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес