Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Светът да се справи със застаряването

01 октомври 2012, 11:52 часа • 7077 прочитания

Правителствата от цял свят трябва да решат как да се справят със застаряването на населението, сочи доклад на ООН, предупреждавайки развиващите се държави с огромно количество млади работници, че един ден населението им може да се окаже бреме.

Проучване на Фонда на ООН за населението (UNFPA) и частна организация призовава още страните да подобрят здравното осигуряване, за да увеличат годините на добро здраве, на които да се радват по-старите хора, предаде АФП.

Докладът, оповестен в Международния ден на възрастните хора, казва, че от седемте милиарда хора, живеещи на Земята, 893 милиона, или 12.8%, са възрастни – над 60 години. След само едно десетилетие възрастното население ще нарасне с 200 млн. и ще стане много над милиард, и най-вероятно ще окаже още по-голям натиск над системите на социалното грижи и здравеопазването по цял свят.

Оповестяването на документа бе съпроводено със симпозиум за застаряването в Япония - най-бързо застаряващата нация в света, където близо четвърт от населението вече е на над 65 години. По прогнози на правителството съотношението му ще скочи до 40% до половин век.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес