Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общините не са съгласни с окрупняването на ВиК сектора

11 юли 2024, 17:24 часа • 657 прочитания

Общините не са съгласни с окрупняването на ВиК сектора. Това се посочва в становище на общините във връзка новия Закон за ВиК, публикуван за обществено обсъждане през юни. Становището е прието от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

За пореден път е заложено като централен момент в закона предложението за задължително законово окрупняването на ВиК сектора, което е абсолютно неприемливо за местната власт, гласи становището.

От общините припомнят, че в предходните години централната власт е застъпвала твърдението, че окрупняването на ВиК сектора е политика, наложена на България от органите на Европейския съюз, преди всичко Европейската комисия.

"След направени запитвания от страна на българските общини и български евродепутати се установи, че окрупняването и създаването на ВиК асоциации са политики, заложени от централите държавни органи на България и управляващите органи по оперативните програми при разработването им. Така вече ясно се разбира, че окрупняването на ВиК сектора не е политика, която да ни е наложена „отвън”, а вътрешна политика (на МРРБ и Министерски съвет), която в годините се опитва да бъде наложена на българските общини", се посочва още встановището. 

Разделянето на обособените територии е нерационално

Изключително нерационално е предвидено разделянето на обособените територии, съобразно административно-териториалните граници на 28-те области в Република България, без да се вземе под внимание географския елемент на отделните общини и населени места в тези области, смятат представителите на местната власт в България. ОЩЕ: КЕВР потвърди: Цената на водата скача, за да могат да се вдигат заплати

Искат анализ на реформата и състоянието на ВиК сектора

От общините настояват за анализ на предимствата и недостатъците в осъществената през 2009 г. реформа във ВиК сектора, чрез Закона за водите. Според тях към момента няма всеобхватен анализ, базиран на цифри и удовлетвореност на потребителите, че въведеният тогава модел на управление чрез т.нар. водни асоциации е действително работещ, устойчив и води до подобряване на качеството на услугите в сектора. 

Местната власт иска още анализ на реалното състояние на ВиК операторите и ВиК системите във връзка с планираните промени за подобряване на качеството на предлаганите услуги и анализ на международното законодателство и оценка на данните.

Цената на ВиК системите

От НСОРБ настояват да се въведе възможност за диференцирана цена за всяка една самостоятелна ВиК система или средна цена за група самостоятелни системи. Неприемливо е, където местната власт е съумяла да реализира проект за подобряване на ВиК услугите, потребителите да понасят по-висока цена на услугата само поради принципа за единна цена на ВиК услугите, предоставяни от един оператор, смятат от общините. ОЩЕ: МРРБ пренаписа законопроекта за ВиК

Цялото становище на НСОРБ и конкретните бележки по текстовете на проекта на Закон за ВиК - може да видите ТУК

ЦВъв връзка с публикуваният на 10.06.2024 г. за публично обсъждане пети вариант на проект на Закон за водоснабдяването и канализацията (ЗВиК) (редакция юни 2024 г.), представяме на Вашето внимание становището на общините, прието от Управителния съвет на НСОРБ.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес