Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Велико Търново ще управлява "Царевец" още 10 години, а Община Кюстендил - "Хисарлъка"

24 юли 2024, 17:56 часа • 561 прочитания

Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижима културна ценност - изключителна държавна собственост, на община Велико Търново за срок от 10 години.

Това съобщиха от правителствената пресслужба след проведеното заседание на служебния кабинет днес.

Недвижимата културна ценност се намира в област Велико Търново, община Велико Търново, гр. Велико Търново и е Архитектурно-музеен резерват „Царевец“, с площ 210 976 кв. м.

Още: Реконструктори от седем държави събира средновековният фестивал на крепостта "Царевец"

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ е обявен с Постановление № 506 на Министерския съвет от 1955 г. за резерват с национално значение и е включен в Списъка на археологически резервати към чл. 50, ал. 3 от Закона за културното наследство.

С предоставянето на резервата ще е възможно опазването и популяризирането на недвижимата културна ценност и превръщането й в разпознаваема туристическа дестинация.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Велико Търново.

С друго свое решение Министерският съвет прие да предостави безвъзмездно за управление археологическата недвижима културна ценност „Късноантична и средновековна крепост на хълма Хисарлъка“, находища се в гр. Кюстендил, местността Хисарлъка, на община Кюстендил.

Още: И в Кюстендил хора се загрижиха как е гледан лъвът в зоопарк "Хисарлъка"

Дейностите, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват от Регионалния исторически музей - Кюстендил, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Отношенията между музея и община Кюстендил ще се уредят е договор.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес