Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама обвини републикаците за бюджетните съкращения в САЩ

01 март 2013, 20:05 часа • 4858 прочитания

Американският президент Барак Обама предупреди, че "глупавите" съкращения в бюджета, които ще влязат в сила от днес, ще струват на САЩ загуби на работни места и ще се отразят на икономиката, като обвини републиканците, че носят отговорност за тази ситуация.

В изявление, направено в пресцентъра на Белия дом няколко минути след срещата си с ръководителите на парламентарните групи в Конгреса, президентът посочи, че тези съкращения "не са необходими", предаде БГНЕС.

"Аз не съм диктатор. Аз съм президент. Това, което не мога да направя, е да насиля Конгреса да взема правилни решения. Ако няма решение от страна на председателя (републиканец) на Камарата на представителите Джон Бейнър и други, за да се поставят интересите на семействата и на средната класа пред политическите императиви, тези съкращения ще влязат в сила", подчерта Барак Обама, отправяйки директни обвинения срещу своите противници за създалата се ситуация.

Президентът от няколко дни заявява, че съкращенията в бюджета "са излишни и ще отслабят нашата икономика, ще струват работни места и показват ясно, че двете партии трябва да са в състояние да намелят компромис". "Това не е апокалипсис, както твърдят някои, но то ще се отрази на хората", посочва Обама.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес