Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новоизбраният конституционен съдия Гроздан Илиев ще положи клетва

28 февруари 2013, 07:27 часа • 5355 прочитания

Новоизбраният конституционен съдия Гроздан Илиев днес ще положи клетва, съобщи БГНЕС.

Гроздан Илиев ще положи клетвата си в 15.00 часа в залата за открити заседания на Конституционния съд. Очакванията са с този церемониален акт да бъде сложен край на няколкомесечната кадрова криза, заради която работата на Конституционния съд беше на практика блокирана. Съгласно чл. 6, ал. 2 от Закона за Конституционен съд /ЗКС/ клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента на Република България и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. След полагане на клетвата по чл. 6, ал. 1 ЗКС съдията встъпва в длъжност.

Гроздан Илиев беше издигнат от управляващата партия ГЕРБ на 11 февруари – минути преди да изтече крайният срок за внасяне на номинация. Под заплахата от предсрочни избори гласуването му стана предсрочно – на 22 февруари, парламентът го избра със 117 гласа "за", 11 "против", двама се въздържаха. Подкрепата за Илиев пак беше само от управляващата партия. Въпреки това съмнения и критики към него не се чуха.

До избора на Илиев се стигна след два скандала.

Първият със съдия Венета Марковска, която не успя да положи клетва като конституционен съдия, министър-председателят предложи на СДС да издигне кандидатура за съдия в КС. Последва издигането на кандидатурата на президента Петър Стоянов (1997 г. - 2002 г.). Стоянов поиска три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти, след което се отказа от кандидатурата си, заради невъзможност да ги отложи.

Вторият беше със номинацията на СДС в лицето на съдия Галя Гугушева - заместник-апелативен прокурор в Специализираната апелативна прокуратура. Кандидатурата й беше внесена от трима независимите депутати Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов - бивши членове на "Атака". Тогава се разрази скандал заради съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството на Гугушева. Така тя официално оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, издигната от СДС. Етичната комисия на ВСС я провери, но нямаше дисциплинарно наказание. В началото на 2013 година Висшият съдебен съвет освободи Гугушева от позицията й на заместник-ръководител на специализираната апелативна прокуратура.

Сагата започна, след като на 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от ПГ на КБ избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на КС от парламентарната квота. След избора ЕК обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на 2013 година. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес