Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова опасна мода в България: Безконтролно смъркане на стимуланти

29 юли 2024, 13:00 часа • 3718 прочитания

Стимулиращите продукти са заляли търговската мрежа и основна таргет група са младите потребители. Става дума за най-различни енергийни напитки, райски газ, а от известно време и стимуланти за смъркане. Кофеин, таурин, мака... много са веществата, които се предлагат свободно на пазара и които се рекламират като незабавни стимуланти - по-ефикасни дори от кафе. Но въпросът е дали наистина са ефикасни и изобщо - безопасни ли са?

Блогът "Наука и критично мислене" обръща специално внимание точно на този тип продукти и конкретно на определена марка, която предлага смъркане с тръбичка. Ето какво пише в последната публикация по темата: "Идеята е да се замести класическото пиене на кафе (например) с твърдението, че като шмъркаш като наркоман, стимулиращите вещества ще се абсорбират по-добре и мигновено ще получите прилив на енергия. За рекламно лице се ползва Памеца, който е известен с това, че 4 пъти е лежал по затворите за разпространение на наркотици... Няма да коментирам естетическата страна на проблема - пиенето на кафе е традиция, съчетана с изкуство и италианска изтънченост, а чрез тази тръбичка приличаш просто на наркоман..."

Още: Учени: Енергийни напитки, свързани с внезапен сърдечен удар

Как действат този тип стимуланти?

Снимка: iStock

Според "Наука и критично мислене" няма как да бъде гарантирано, че подобен продукт е безопасен за употреба, колкото и това да се тръби в рекламите. "Проблемът е, че обещанията в сайта на продукта са несъстоятелни - бърз, мигновен, светкавичен прилив на енергия. Оказва се например, че в лабораторни условия абсорбцията на малки количества кофеин чрез вдишване е до 72 по-слаба в сравнение с приема по орален път (чрез пиене на напитка). Разбира се този продукт не е някаква иновация за България. Още преди повече от 10 години такъв се появява на западния пазар под търговското име AeroShot. Отново и при него проблемът е при усвояването... Оказва се, че при шмъркането на стимулиращия AeroShot се постига едва 80.3% от биоеквивалентността на стимулантите при пиене на обикновено кафе (Източник 2). Всичко това означава, че макар търговците от sniffbull.bg да ви обещават, че ако шмъркате кофеин като наркомани, веднага ще получите ударна доза енергия, то това със сигурност няма да се случи. Нещо повече - прилив на енергия ще получите, ако изпиете едно обикновено кафе..."

Къде е безопасността?

Още: 5 ефективни заместители на енергийните напитки

Според рекламата на въпросния стимулант, в една опаковка се съдържат 20 дози, събрани общо в 1 грам. Но доколко е гарантирано, че не може да се предозира? И какво се случва, ако се стигне до предозиране? "Стигаме и до проблема с безопасността. Търговците от sniffbull.bg твърдят, че безопасността е "доказана лабораторно", но тя не се доказва с лабораторни анализи... Проблемът идва от това, ако някой изшмърка всички 20 дози едновременно, което се равнява на 1 грам. Тоест - не се знае какво ще стане, ако се предозира. Именно поради тази причина още преди 12 години FDA предупреди всички производители на подобни продукти, че ще бъдат строго контролирани, защото просто не вярват на твърденията им, че продуктите им са безопасни. Не се правете на наркомани. Ако искате кофеин, пийте кафе като нормалните хора...", се казва в края на публикацията на "Наука и критично мислене".

Полагат се сериозни усилия да се наложи нова мода сред по-младото поколение - прием на коктейл от стимулиращи вещества...

Posted by Наука и критично мислене on Sunday 28 July 2024

И действително - какъв е контролът, който се налага на такъв вид продукти? Кой може да каже доколкото този тип енергийна стимулация - чрез назален прием, изобщо е ефективен или се използва по-скоро "привлекателността" на това младежите да се правят на "много големи", като смъркат публично неизвестни субстанции?

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес