Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма живот вече": Ситуацията в село Воден след пожара (ВИДЕО)

18 юли 2024, 13:01 часа • 3947 прочитания

Задушаваща миризма, пепелища, изгорели са около 35 къщи. В 15 от тях постоянно живеят хора. Те се завръщат, за да видят, че нищо не е останало от опожарените им домове. Такава е картината в село Воден, община Болярово, област Ямбол, ден след огнената стихия. 

Над 500 души - почти цялото население на селото, е евакуирано. Някои хора не са искали да напускат къщите си, затова са били изведени принудително, разказва кореспондентът на БГНЕС в региона. Още: Гасенето на пожарите: Визия, съвети и пропаганда

Възрастни хора плачат над изгорелите си домове, в които са родени, и които цял живот са градили. Множество животни също са загубили живота си в огражденията. Още днес комисия с експерти от общината ще започне да описва щетите, за да може хората да получат навременна помощ.

Потърпевшите описват случилото се като кошмар. "Червено небето. Почна да идва отгоре. Като лумна, като почна да пука - такъв страшен дим беше! Полицаите ни измъкнаха от къщите", разказва един от жителите, а друг допълва: "Около нас всичко е изгоряло. Няма какво да гори вече. Половината село е изгоряло. Няма живот вече в това село."

Днес на място остават пожарникари, военни, гранични полицаи, жандармерия и тежка техника, заедно с екипи от Турция. Още: Калин Стоянов: Пожарът в село Воден е овладян

От община Болярово казаха, че започва описването на щетите, а пострадалите от пожара ще получат финансова помощ от хиляда лева.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес