Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да събарят тютюневия склад в Пловдив - засега

27 юли 2019, 16:43 часа • 3175 прочитания

Събарянето на бившия тютюнев склад, разположен на булевард "Христо Ботев“ и улица "Авксентий Велешки“ в Пловдив, се отлага. Решението на Министерството на културата е изясняване на обстоятелствата за премахването на сградата и спазването на процедурите по Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство.

Припомняме, че Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата се самосезира в края на миналата седмица по повод изявления на представители на местната власт и медийни публикации, в които се посочва, че сградата ще бъде съборена изцяло. ОТ протоколи и съгласувателни документи в Министерството на културата, станало ясно, че комисия, създадена по Закона за културното наследство и свикана със заповед на кмета на община Пловдив - Иван Тотев, през декември миналата година е издала предписание за запазване на част от фасадата на сградата с архитектурните елементи и инструкции за демонтаж и укрепване.

При проверка на място експертите от Министерството на културата са открили проблем в документацията и са сезирали за това РДНСК и община Пловдив. Предстои изготвянето и представянето на определена документация с оглед запазване напълно и частично на автентични елементи от сградата, която представлява значим период от историята на града и представител на тютюневата индустрия. „Без да се покаже проект, който ще съхрани максимално тази сграда, няма да се събаря", заяви категорично министърът на културата Боил Банов, който рано тази сутрин пристигна в Пловдив.

"Спирам събарянето емоционално, ако трябва ще го спрем и физически", допълни той. И допълни: "Аз съм този, който в момента е длъжен да опазва културното наследство и го правя със сърце и съвест." Банов уточни, че в този момент събарянето е незаконосъобразно. Културният министър обясни, че сградата - Тютюневият склад на Сточна гара в Пловдив - не е недвижима културна ценност, но в същото време е част от групова културна ценност в историческата зона на града "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" и е важна за структурирането на ансамбъла.

"Тази сграда е важна за града, за нас и за нашите деца. За да бъде разрушена, трябва първо да бъде направен проект, който да покаже идентичността на сградата и да бъде запазено в оригинал това, което е строено за времето. Никой, който е тръгнал да възстановява сгради и е представил проект за това – не сме го спрели. Напротив – помагаме", коментира Банов.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес