Николай Кръстев: Преразглеждането на събитията от Сребреница означава изкривяване на историята (ВИДЕО)

846
Николай Кръстев: Преразглеждането на събитията от Сребреница означава изкривяване на историята (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В пилотното издание „Видимо и невидимо: Балканите“ историкът Евлоги Станчев разговаря с журналиста Николай Кръстев за трагичните събития в Босна преди три десетилетия и как те отново придобиха тежък политически заряд. Николай Кръстев е дългогодишен експерт по проблемите на Западните Балкани.

Още: Захари Карабашлиев: Любовта винаги е нещото, върху което можем да разположим историята (ВИДЕО)

„8372 живота бяха унищожени в рамките на няколко дни - между 10 и 13 юли 1995 г. Когато сега Белград и Баня Лука се опитват да ни обясняват, че всъщност това не е така, всъщност те гонят своите политически цели. Те искат да не бъдат смятани за геноциден народ, но фактът е, че геноцидът като такъв го има, има престъпление, което е от такъв огромен мащаб, не помнено в Европа след края на Втората световна война, близо 80 години по-късно се случи подобно трагично събитие и геноцидът има много ясна и точна оценка за какво се е случило, как се е случило. […] Историята и фактите трябва да бъдат бранени, защитавани и да бъдат комуникирани по правилния начин, защото всеки може да иска да обясни, че едно нещо не е така както изглежда, а всъщност обаче историята и фактите говорят по съвсем различен начин.“, категоричен е Николай Кръстев.

Още: Проф. Петър Маринов: Младите хора ще допринесат да се развие европейския манталитет в България (ВИДЕО)

„Балканите са едно „прекрасно място“, където много проблеми не са решени. Нито Босна и Херцеговина докрай беше решена като проблем, нито разпадналата се бивша Югославия получи финален епизод в своето развитие. Отворени бяха много други рани и сега някой се опитва да постави именно пръст в трагедията в Сребреница именно по тази причина. Някой се опитва да измести войната от Украйна на Балканите, използва мъката на тези хора в Сребреница, опитва се някой да разкъсва Босна и Херцеговина. Пак тези същите някои хора се опитват да създадат мюсюлманска държава в лицето на Балканите и това да е дългосрочен проблем за стабилността на всички нас в региона, а и на НАТО, съответно на ЕС и да се спре процеса на разширяване. Затова оттук нататък е добре да бъдат анализирани всички тези ходове до какво водят, защото това е една дипломатическа война, която Белград и москва поведоха в международен план.“, казва експертът.

Още: Горан Благоев: Русия ще се опита да влияе на избора на нов патриарх (ВИДЕО)

Според госта засилването на национализма в Сърбия е факт, датиращ от близо 10 години. „Търсенето на врага навън и търсенето на допълнителни проблеми са оправдание за политиката на Александър Вучич на Балканите и неговото партньорство с русия в този момент, защото тези които единствено подкрепиха действията на Сърбия най-открито, като държава-член на Съвета за сигурност, е русия.“

Анализаторът споделя, че политическите процеси, които се развиват на Балканите, минават под обществения радар. „ Но тези, които взимат решение, те трябва да знаят какво се случва на Балканите, защото не може суверенна българска позиция по отношение на Сребреница да бъде променяна чрез намеса от друга държава, която не е член на Европейския съюз.“

Целия разговор на Евлоги Станчев с Николай Кръстев гледайте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Преди избора на нов патриарх: Мощите на Св. патриарх Евтимий Търновски пристигнаха в София

Как ще бъде избран новият български патриарх? (ПРОГРАМА)

Започва регистрацията на делегатите за избора на нов патриарх

Кой има имен ден днес, 29 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 28 юни 2024 г.

Фаза на Луната на 29 юни 2024 г.

Красимир Симеонов за соцреализма: Защо ни заливаха с тази помия денонощно? (ВИДЕО)

Възстановиха издаването и замяната на шофьорски книжки

Времето утре - 29 юли 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество