Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не сме нито съд, нито прокуратура": Министър Запрянов каза ще има ли оставки след инцидента в "Граф Игнатиево" (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 09:46 часа • 1479 прочитания

Много пъти ме питате за оставки. Имате право да задавате този въпрос, защото всеки трябва да носи отговорност за своите действия. Министерство на отбраната не е нито съд, нито прокуратура и ние не вменяваме вини, нито посочваме виновници. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на брифинг в Министерство на отбраната във връзка с инцидента, при който загинаха двама пилоти на авиобаза "Граф Игнатиево". 

Припомняме, че пилотите загинаха на 13 септември след като се разбиха с военнотранспортен самолет L-39ZA "Албатрос" в авиобаза "Граф Игнатиево".Те изпълняваха тренировъчен полет, свързан с демонстрациите по повод 20-годишнината от членството на България в НАТО, като след инцидента бяха отменени. 

Впоследствие имаше политически сили, които поискаха оставките на командващия ВВС и командира на Трета авиобаза, но до тях не се стигна. Още: ОЩЕ: Неоправдано висок риск: "Военна полиция" за причините за инцидента в Граф Игнатиево

Ще има ли наказани?

Министърът подчерта, че кадрови решения ще се взимат, когато стане ясна цялата информация за катастрофата. По думите му обаче - тези, които не могат да носят тежестта на службата, няма да продължават да заемат тези отговорни длъжности. "Това ще стане, когато имаме пълна яснота по проверката, която работната група, назначена от мен, начело с ген. Цанко Стойков, извърши във ВВС. Дотогава всякакви информации по темата за вина и оставки - са спекулации", каза още ген. Запрянов. 

"В мирно време не могат да се губят човешки животи"

"Ако човек в такъв инцидент не си задава въпроса защо и не се стреми да разбере цялата истината - значи не е за тази работа. Ние не можем да си позволим в мирно време да губим човешки животи. Даже и по време на война, командирите си задават този въпрос", добави още Запрянов. Още: Министерство на отбраната представя резултатите за инцидента с падналия самолет на "Граф Игнатиево"

Той увери, че е предприел мерки такива инциденти в бъдеще да бъдат сведени до минимум.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес