Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не пазя Борисов и Пеевски": Гешев обяви, че не разследва политици, защото нямало сигнали

11 април 2023, 11:32 часа • 9118 прочитания

Пазите ли Бойко Борисов и Делян Пеевски? На този въпрос отговори главният прокурор Иван Гешев в интервю за "Гласовете".

Отговорът не беше изненадващ: "българската прокуратура не пази никой и ще повдигне обвинение на всеки, за който има доказателства" - теза, която често се повтаря от обвинител номер едно.

Той затвърди старта си теза, като попита колко сигнала от МВР, от ДАНС и от други служби за извършени престъпления от Борисов са входирани в прокуратурата, но със съответни достатъчно данни? "Мога да ви кажа, защото питате и за Пеевски, че това са нула. За Борисов има един случай, свързан с ареста му", каза още той, след като в края на август стана ясно, че арестът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е незаконен.

"Ако някой предостави доказателства за тези хора, ДАНС, НАП, МВР, че имат каквито и да било престъпления, конкретният наблюдаващ прокурор ще си свърши работата. Ние повдигаме обвинения, когато са налице разкрити престъпления, достатъчно данни, събрани доказателства. След това внасяме обвинителния акт. Това, че някой не харесва някого, това че един е политически противник на друг, няма никакво значение", категоричен е Гешев.

Златните кюлчета и "Мата Хари"

В началото на юни 2020 г. до медиите анонимно бяха изпратени първо аудиозапис, а след това и няколко снимки. Те показваха основно нощно шкафче с пистолет отгоре, а вътре банкноти по 500 евро, а на един от кадрите - и кюлчета злато. На една от снимките се виждаше спящ на спалня мъж, а самият Борисов потвърди, че това е той. Месец по-късно последва и видеозапис, добавени бяха и още няколко аудиофайла. От видеото на стопкадър се видя силует на елегантна жена в черна рокля, с дълга черна коса и според някои анализатори на кадрите - найлонови ръкавици.

Припомняме, че през 2022 година стана известно, че прокуратурата не е успяла да изясни дали кюлчетата са купувани и продавани. За прокуратурата кюлчетата са "жълтите правоъгълни предмети", а информацията за този извод е базирана на данни от Министерството на икономиката и Българската народна банка (БНБ). Главният прокурор коментира и тази тема. Още: АКФ: Част от банкнотите от 500 евро на шкафчето на Борисов доказано са истински (СНИМКИ)

"Правилният термин за случая с кюлчетата е снимки на предмети, които може да са златни кюлчета. Защото тези предмети ги няма, разбирате ли. Колегите казват, че до две-три седмици всичко ще бъде приключено. Прокуратурата няма да скрие нищо, както не скри и за начина, по който мафията се опитва да унищожи прокуратурата и да завладее държавата заедно с някои олигарси. Колегите от градска прокуратура ще излязат и ще обяснят фактите", обеща Гешев

Той отвори и темата с т.нар. Мата Хари - жената, направила снимките: "Нямам представа какво е имал предвид Борисов. Това е име на прочута шпионка от времето на Първата световна война. Колегите, които наблюдават досъдебното производство, които събират доказателствата по делото, предполагам, че са изяснили всичко".

Борбата с корупцията 

Според главния прокурор сериозният проблем, свързан с борбата с корупцията и конкретно с политическата корупция в България, е, "че закондателството ни е от времето на Тодор Живков".

"То регламентира обществени отношения, които вече не съществуват. И съответно, не регламентира новите обществени отношения, които възникнаха след 1989 г. Защо това законодателство не се привежда в съответствие с европейските стандарти, например като германския наказателен кодекс и процес, като френския, това е въпрос, който трябва да се отправи към българските политици. Откакто съм започнал да работя, от 1996 г., си задавам въпроса дали това се дължи на некадърност, на некомпетентност, или е съвсем съзнателно, нарочно. Според мен е второто. Когато имаш един негоден инструмент, не можеш да постигнеш годна цел", категоричен е той.

"Хайде, задайте си въпроса, колко пъти някоя служба е подала сигнал срещу действащ министър! Или срещу действащо високопоставено лице или политик. Ще ви кажа, за цялата си практика не познавам, не съм срещал нито един такъв случай. Нула", допълва още Гешев.

Ограничаване на правомощията 

Той коментира и законопроекта на служебния правосъден министър Крум Зарков за ограничаване на правомощията на главния прокурор.

"Това е законопроект, направен за мен и въобще за шест човека, за които ако трябва да се реализира наказателна отговорност, тоест да им се повдигне обвинение, се въвежда процедура, която е различна от тази за останалите български граждани. За мен и за моите заместници се създава извънреден ред. Казано по друг начин, това е извънредно законодателство. Българската Конституция не допуска извънредно законодателство", коментира обвинител номер едно.

Според него това е "или дискриминация, или привилегия". "И двата случая са неприемливи за държава от ЕС. Но имаме пропагандно клише, което и вие употребявате, „контрол“, „ограничаване на правомощията“ и пр. Правомощията на главния прокурор са записани в Конституцията, не могат да бъдат ограничени със закон. Това е пропаганда! Промиване на мозъци и манипулация! Целта на т.нар. "закон на Зарко"в, който си причиних усилието да прочета, е много проста. Да залеят със сигнали и всякакви компромати, след това да образуват дело и да отстранят конкретния главен прокурор", категоричен е Гешев, като в друга част на интервюто определя законопроекта като "трагедия".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес