Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежението с Южен Судан около петролния транзит може да доведе до война

04 февруари 2012, 09:15 часа • 5777 прочитания

Президентът на Судан Омар Башир заяви, че напрежението с Южен Судан заради плащанията на транзита на петрол може да прерасне във война, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На въпрос в интервю за държавната телевизия дали може да избухне война с Южен Судан, Башир отвърна: "Има такава възможност. В момента сме по-близко до обстановка на война, отколкото до обстановка на мир."

Той заяви, че Судан иска мир, но добави, че ако се наложи, ще отиде на война. Судан води спор с Южен Судан за подялбата на приходите от петрола, след като Югът взе три четвърти от производството на петрол, когато стана независим през юли м.г.

Новата африканска държава е принудена да изнася петрола си през петролопроводи и пристанище в Судан, но двете страни не могат да се споразумеят за подялбата на приходите. Заради това Хартум конфискува известни количества петрол от Юга и заяви, че това е компенсация за неплатени транзитни такси.

Миналата седмица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че кризата между двете страни, която става заплаха за мира и сигурността в региона, е достигнала критична точка, припомни АФП. БТА

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес