Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня, 9 юли 2024 г.

09 юли 2024, 22:00 часа • 2679 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 9 юли.

УКРАЙНА ВЪВ ФОКУСА НА НАТО: ПЪТЯТ КЪМ ПОБЕДА НАД ПУТИН

 

Украйна ще бъде в центъра на вниманието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която Алиансът ще отбележи 75-ата си годишнина. Тя започва днес, 9 юли, и ще продължи до четвъртък, 11 юли.

РАЗДОР В КОАЛИЦИЯТА ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ, ПП НЕ СА СЪГЛАСНИ С ДСБ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ КАБИНЕТ (ВИДЕО)

"Продължаваме промяната" няма да преговарят за съставяне на правителство с третия мандат. Това заяви съпредседателят на партията, която е част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", Кирил Петков.

КЪРВАВИЯТ УДАР НА ПУТИН С ДЕТСКАТА БОЛНИЦА В КИЕВ: КАК РУСКИТЕ РАКЕТИ СТАВАТ ПО-УСПЕШНИ (ВИДЕО)

Нова кървава глава във войната в Украйна се оказа руският удар срещу две болници – детската "Охматдит", която е известна с лечението на деца от левкемия, както и частният родилен дом "Клиника Изида".

КОЯ Е МИТРОФАНОВА ДА ОБИКАЛЯ БЪЛГАРИЯ? ВОЕННИ ЕКСПЕРТИ ПРИЗОВАВАТ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА РУСКИЯ ПОСЛАНИК

Коя е Митрофанова, че да обикаля в България? В сутрешния блок на бТВ военни експерти и журналисти поставиха въпроса за ограничаване на руския посланик у нас. 

НЯМА РАЗДЕЛЕНИЕ В ПП-ДБ, ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ КАБИНЕТ С ТРЕТИЯ МАНДАТ: ГОВОРИ АТАНАС АТАНАСОВ

 

„Скептичен съм, че би могъл да бъде реализиран вторият мандат, защото не е ясно кой ще управлява втората политическа сила – ДПС. Не бива да се очаква някакво сериозно действие от ДПС“. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов пред БНТ.

ПЕЕВСКИ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН: КОНКРЕТНИ ИМЕНА В ДПС ГО ИСКАТ СПОРЕД ИЗВЕСТЕН ЖУРНАЛИСТ

До такава степен са изнервени всички в ДПС, че използват всички ченгеджийски номера. Продължават да лепят петно на партията и това рефлектира върху българския политически елит. Toва заяви журналистът Илхан Андай пред БНТ за ситуацията в ДПС.

В ПИСМО ДО ЕС: ОРБАН РАЗКРИ КАКВО МУ Е КАЗАЛ ПУТИН ЗА ВОЙНАТА И МИРА

 

Руският диктатор Владимир Путин смята, че времето е на негова страна. Това споделя унгарският премиер Виктор Орбан в непублично писмо, адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до ръководителите на държавите членки на ЕС, след посещенията си в Киев и Москва.

ДОКЛАД: БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ТРИТЕ СЛАБИ ТОЧКИ ПО ИЗТОЧНИЯ ФЛАНГ НА НАТО

 

България, Унгария и Словакия представляват естествени точки на пречупване за руското зловредно влияние върху НАТО. Това е един от изводите на доклада "Очакванията на източния фланг от срещата на върха", изготвен от базирания в Братислава мозъчен тръст GLOBSEC, занимаващ се с тема сигурност.

"БУЛГАРГАЗ" ЗАВЕДЕ ИСК СРЕЩУ "ГАЗПРОМ" ЗА 400 МЛН. ЕВРО

 

"Булгаргаз" заведе арбитражен иск срещу "Газпром" за обзщетение от 400 млн. евро за вреди, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ в края на месец април 2022 г.

ОТ ГЕРБ СА КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ ВТОРИЯ И ТРЕТИЯ МАНДАТ

 

ГЕРБ няма да подкрепи втори и трети мандат при никакви условия. Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

СЛЕДИТЕ ВОДЯТ КЪМ ПАЗАРДЖИК: ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ И "ВЕЛИЧИЕ"

 

Идеологът на разпадналата се в парламента "Величие" Ивелин Михайлов изглежда се познава доста добре с изкаралия четири мандата като кмет на Пазарджик Тодор Попов – или поне със съпругата му. Попов на няколко пъти попадна във фокуса на общественото внимание през годините – най-скандалният случай беше този, при който bTV постави въпроса как така с кметска заплата има внушителна къща. Репортажът не доведе до последствия от законово естество за Попов освен проверки: Кметът на Пазарджик с необяснимо скъп имот

ОСТА РУСИЯ-УКРАЙНА ЛИ СКАРА ДОГАН И ПЕЕВСКИ? АНТОН КУТЕВ В "СТУДИО ACTUALNO" (ВИДЕО)

 

"Лично аз очаквам тежък провал на втория мандат". Това заяви в Студио Actualno бившият говорител на няколко служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, и член на БСП Антон Кутев.

 

ЕДНИ ДЕРЕБЕИ СРЕЩУ ДРУГИ ДЕРЕБЕИ ЧАКАТ ДОГАН ДА КАЖЕ: КОМЕНТАР НА СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА (ВИДЕО)

 

Всички хора, които сега виждаме да говорят в подкрепа на Доган, са хора, които са имали много вътрешни колебания дали Пеевски може да е техният лидер.

ЧЕРВЕНАТА ЛИНИЯ "ЯДРЕНА ВОЙНА": В САЩ ОЧАКВАТ ЕСКАЛАЦИЯ С РУСИЯ

 

Съдейки от теченията на Капитолийския хълм, които едновременно оформят и отразяват възприятията на Вашингтон за света, пророците, които алармират за риска от пряк военен конфликт между САЩ и Русия заради Украйна, се оказаха грешни, пише Time в свой материал по темата. Въпреки многото руски предупреждения и многото дрънкане с ядрено оръжие, САЩ успяха да доставят усъвършенствани артилерийски системи, танкове, изтребители и ракети с голям обсег на Украйна без екзистенциално съревнование или дори значително руско отмъщение.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес