Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 8 август 2024 година

08 август 2024, 22:00 часа • 1392 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 август.

УКРАИНЕЦ ДОНЕСЕ ПЪРВО ЗЛАТО НА БЪЛГАРИЯ: ИРАНСКИЯТ "ШАХЕД" В БОРБАТА Е УНИЩОЖЕН!

България има своя олимпийски шампион от Париж 2024! Натурализираният украинец Семен Новиков буквално унищожи иранеца Алиреза Мохмадипиани със 7:0 точки на финала в категория до 87 кг класически стил. Така Новиков донесе първа олимпийска титла на България от Игрите във френската столица.

ГАЙТАНСКИ И ДОГАН, ДОГАН И ГАЙТАНСКИ: ПО СЛЕДИТЕ МОГАТ ДА ВЪРВЯТ САМО ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ

Разразилата се това лято битка на всички фронтове между Ахмед Доган и Делян Пеевски безспорно фокусира общественото внимание. Основният въпрос, както при всеки подобен сблъсък, е следният – кой ще победи?

УКРАЙНА БЕРЕ ПЪРВИ ПЛОДОВЕ ОТ ОПЕРАЦИЯ "КУРСК" (ОБЗОР - ВИДЕО)

Неочакваната и явно доста дръзка украинска операция, при която части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нахлуха в Курска област, дава първи плодове. Дали това ще окаже по-сериозно влияние в по-дългосрочен аспект, предстои да видим.

ПАРЛАМЕНТЪТ ГЛАСУВА ЗАКУПУВАНЕТО НА БОЕПРИПАСИ ЗА "СТРАЙКЪР"-ИТЕ И ЗА ЗЕНИТНО-РАКЕТНИ КОМПЛЕКСИ IRIS-T (СНИМКИ)

Със 125 гласа "за" и 51 "против" депутатите ратифицираха в две последователни четения международния договор за придобиване на боеприпаси за противоракетни комплекси за армията "Страйкър".

ЕФЕКТЪТ ОТ F-16 В УКРАЙНА: АНАЛИЗ НА THE ECONOMIST (ВИДЕО)

От самото начало на войната в Украйна през февруари 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски пледира на Киев да бъдат предоставени изтребители F-16. Първите 10 (от обещани общо 79) пристигнаха в Украйна в последния ден на юли, година след като администрацията на американския президент Джо Байдън най-накрая неохотно даде зелена светлина на своите по-решителни европейски съюзници да ги изпратят. До края на 2024 г. за Украйна ще летят поне 20 американски изтребителя. Останалите, обещани от така наречената "коалиция F-16", водена от Дания и Нидерландия, ще пристигнат на партиди през 2025 г.

ЕК ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛА ЗА БЪЛГАРСКАТА КАША С УЧИЛИЩЕ И СЕКСУАЛНАТА ОРИЕНТАЦИЯ (ВИДЕО)

Европейската комисия изглежда не е разбрала, че България прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование по инициатива на заемащата проруски позиции националистическа партия "Възраждане". Става дума за забраната на "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища и в тяхната непосредствена близост" - или вечната тема "джендър". Това стана ясно при изричен въпрос към Комисията по време на традиционния обеден брифинг днес, 8 август: Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ)

РУСНАЦИТЕ СЕ ПАНИКЬОСВАТ: ИМА УКРАИНЦИ НА 30 КМ ОТ КУРСКАТА АЕЦ (ВИДЕО)

Украинските сили дотолкова вдигнаха напрежението в Русия, че някои руски канали в Telegram - т.нар. Z-блогъри - вече се тревожат сериозно за АЕЦ "Курск". Още вчера, 7 август, имаше големи притеснения, но днес те са още повече, защото се говори за сражения на 30 км южно от Курската атомна електроцентрала.

НОВ ОПИТ ЗА МИЛИОНИ ПРЕЗ ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО ДА МИНЕ ОТХОДНА ТРЪБА "КАКТО ТРЯБВА"

Варненският кмет Благомир Коцев направи "първа копка" на ремонта на прословутата фекална тръба (свързва южните райони с пречиствателната станция в село Тополи), заради която Варненското езеро се приближи до състоянието на кална локва. Казусът тегне над морската ни столица от години: Пак десетки милиони: Поръчка за нови фекални тръби под Варненското езеро

ВЪПРЕКИ САНКЦИИТЕ: ЗАПАДНИ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ ОСИГУРЯВАТ ГАРАНЦИИ ЗА РУСКИЯ ПЕТРОЛ

Западни застрахователи продължават да осигуряват гаранции за танкери, превозващи руски петрол, въпреки опасения за нарушаването на наложения от Г-7 таван на цената на руския петрол, превозван по море. Това показват данни от търговци и собственици на кораби, цитирани от Ройтерс.

400 ИНВЕСТИТОРИ СИ ИСКАТ ПАРИТЕ ОТ РУЖА ИГНАТОВА: В ХОД Е ЗАПОВЕД ЗА "ГЛОБАЛНО ЗАМРАЗЯВАНЕ" НА АКТИВИТЕ Ѝ

Мистериозно изчезналата криптокралица Ружа Игнатова, която е издирвана от ФБР за организиране на измама на стойност 4,5 млрд. долара чрез платформата OneCoin, понася нов удар.

"НИЩО УЖАСНО НЕ Е СТАНАЛО": НИКОЛАЙ ОБЛАКОВ ОТ "КОНСЕРВАТОРЪ" ЗА СПОРНИЯ АНТИ-ЛГБТИ ЗАКОН (ВИДЕО)

"Този закон или подобни на него от доста време се обсъждат от политиците. Не смятам, че нещо ужасно, нещо особено е станало". Това каза в Студио Actualno журналистът и главен редактор на сайта "Консерваторъ" Николай Облаков относно приетия от парламента спорен закон, забраняващ "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища и в тяхната непосредствена близост". Той бе предложен от "Възраждане".

"УСЕЩАМ НЕУДОБСТВО ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ": СЛЕД СРЕЩАТА НА ПАРТИИТЕ С ПРЕЗИДЕНТА ИЗБОРЪТ ЗА НОВ ПРЕМИЕР Е МЕЖДУ ГЛАВЧЕВ И ГЛАВЧЕВ? (СНИМКИ)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес