Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 6 септември 2024 г.

06 септември 2024, 20:00 часа • 1321 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 6 септември 2024 г.

ДЕНЯТ НА СЪЕДИНЕНИЕТО: КАКВИ БЯХА ПОСЛАНИЯТА НА ПОЛИТИЦИТЕ?

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция кулминация на честванията са в Пловдив. Те започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Успение на Света Богородица” и ще завършат на площад "Съединение“ с тържествена проверка (заря).

Какво ни казаха политиците на днешния празник и успяха ли да дадат пример за единство? Actualno.com събра честитките на лидерите на парламентарно представените партии и на важните хора в държавата. 

ЗЕЛЕНСКИ ПРЕД ГРУПАТА "РАМЩАЙН": РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МОТИВИРАНА ДА ТЪРСИ МИР (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски е във военновъздушната база Рамщайн в Германия, за да участва в среща на контактната група за отбраната на Украйна, съобщават световните медии. 

Групата е известна като "Рамщайн", заради града, в който се провежда, и включва всички държави членки на НАТО, както и 24 страни, които подкрепят Украйна. Това е първият път, когато Зеленски идва в Рамщайн, за да говори пред групата.

Украинският президент използва публичната изява, за да подчертае, че според него това, което е най-необходимо сега, е САЩ и Западът да му позволят да използва предоставените от тях оръжия, за да нанесе удар по-дълбоко в Русия - нещо, което САЩ не подкрепиха от загриженост, че ще ескалира допълнително войната, предаде Associated Press. ОЩЕ: Министърът на отбраната заминава за Германия, за да участва в групата за помощ на Украйна

ПОВЕЧЕ ОТ КАТАСТРОФА: НАД 1 МИЛИОН ДУШИ В ГАЗА НЕ СА ПОЛУЧАВАЛИ НИКАКВА ХРАНА ПРЕЗ АВГУСТ (ВИДЕО)

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че повече от един милион души в централната и южната част на Газа не са получили никакви хранителни дажби през август, добавяйки, че „хуманитарната ситуация в Газа остава повече от катастрофална“, предава Al Jazeera.

Най-малко 21 души бяха убити при последните атаки срещу Газа, включително при смъртоносна атака близо до болница Камал Адуан на север.

НА ФОНА НА УНИЩОЖЕНА ТЕХНИКА ПРИ УГЛЕДАР - РУСИЯ ЗАСТРАШАВА КУРАХОВО: КАКВА Е ЦЕЛТА (ОБЗОР - ВИДЕО)

Руските сили засилиха опитите за ликвидиране на широкия украински отбранителен пояс западно и югозападно от град Донецк и за настъпление до и по протежение на магистрала Н-15 (Донецк-Запорожие).

Координираните настъпателни операции от южния фланг на Покровското направление до западния фланг на украинската отбрана около Угледар вероятно целят да увеличат натиска върху украинските сили, отбраняващи се в западната част на Донецка област, и да създадат условия за по-нататъшни успехи в приоритетните настъпателни усилия на Кремъл в сектор Покровск. Това анализират от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

„ВОЙНАТА ПЪЛЗИ В БЕЛАРУС: ОПАСЕНИЯТА СЛЕД КАТО ЛУКАШЕНКО НАРЕДИ СВАЛЯНЕТОН А РУСКИ ДРОНОВЕ (ВИДЕО)

След като Беларус свали дронове, навлезли най-вероятно случайно на територията на страната, нараснаха опасенията, че войната пълзи и към Минск. 

Припомняме, че белоруската власт призна, че през малките часове на нощта на 4-5 септември е регистрирано нарушение на въздушното пространство на страната, от безпилотни летателни апарати.

Министерството на отбраната обаче не каза откъде са дошли или къде са били свалени. 

УКРАИНСКАТА АРМИЯ С НАПРЕДЪК В ХАРКОВСКА ОБЛАСТ, ДОКАТО РУСИЯ ТЪРСИ ДОБРОВОЛЦИ В КУРСК

Украинските защитници са възстановили позициите си в северната част на Харковска област и продължават операцията в Курска област. В същото време руските окупатори напредват в района на Херсон, както и в района на Часовой Яр и югоизточно от Купянск. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на доклада на Института за изучаване на войната (ISW), публикуван на 6 септември.

Междувременно Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през вчерашния ден на фронта са се състояли 151 бойни сблъсъци. Също така военното командване информира, че най-горещата обстановка остава в Покровско направление, в същото време руските нашественици са активни и в Кураховско направление.

Освен това, според главнокомандващия на украинските въоръжени сили генерал Александър Сирски, силите за отбрана са спрели настъплението на руската армия близо до Покровск. И през последните шест дни врагът не е напреднал в тази посока. ОЩЕ: Ген. Сирски: Операцията в Курска област върви добре, Русия не напредва към Покровск

ЗНАМЕТО, КОЕТО ПАЗИ КЛЕТВИТЕ НА СЪЕДИНЕНИЕТО: КЪДЕ МОЖЕМ ДА ВИДИМ БЪЛГАРСКАТА РЕЛИКВА (ВИДЕО)

На 1 юли 1878 г., едва четири месеца след подписването на Санстефанския мирен договор, в град Берлин е сключен Берлинският международен договор, който урежда промени в положението на Османската империя след Руско-турската война.

След подписването на Санстефанския мирен договор, с който дори руската дипломация е наясно, че е предварителна стъпка, отношенията между Русия и останалите Велики сили се изострят заради опасенията, че Руската империя ще се сдобие с много голямо влияние на Балканите.

Берлинският договор определя територията на българското княжество в земите между Дунав и Стара планина и тогавашния Софийски санджак. Между Стара планина и Родопите се обособява автономна област, Източна Румелия, а Македония, Източна и Западна Тракия остават под пряката власт на султана.

Още от 1880 година български будители не спират да сеят навред идеята за съединение на Княжество България и Източна Румелия, а през 1885 година се създава Българският таен централен революционен комитет, начело със Захари Стоянов, който повежда България към блестящия дипломатически акт на национално обединение.

На 6-ти септември 1885 година автономна област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България - противно на решенията на Великите сили и Берлинския конгрес. 

БРИКС ИЛИ ЕС? ТОВА Е ВЪПРОСЪТ ПРЕД ТУРЦИЯ

Ако живеехте в Турция, към коя група бихте се присъединили? От една страна Г-7, от другата страна е БРИКС. Имайте предвид, че не става дума за членство в ЕС, защото отговорът е известен. През 2029 г. ще отбележим 70-ата годишнина от нашата кандидатура за членство! Това е много вълнуващо... В края на краищата кандидатура ни е на изчакване от почти 70 години, пише турското издание Sabah.

Отговорът на въпроса, зададен в началото „Г-7 или БРИКС?" също не е толкова прост. Не живеем във време, в което можем без колебание да изберем членство в Г-7, състояща се от седем икономики, считани за най-развитите в света: САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Германия, Франция, Италия. Още: Ердоган ще участва в срещата на върха на БРИКС в Русия

Разбира се, има такава алтернатива като БРИКС, основана от Бразилия, Русия, Индия, Китай, към която през 2010 г. се присъедини и Република Южна Африка. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес