Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 5 септември 2024 г.

05 септември 2024, 22:00 часа • 2076 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 септември 2024 г.

ОФИЦИАЛНО: ПП И ДБ СИ СТИСНАХА РЪЦЕТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ (СНИМКА)

„Продължаваме Промяната“ (ПП), „Демократи за силна България” (ДСБ) и „Движение Да България“ (Да, България), подписаха коалиционно споразумение за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. , съобщиха от пресцентъра на формацията.

КАК ПП-ДБ ЩЕ СИ ВЪРНЕ ИЗГУБЕНИТЕ 300 ХИЛ. ГЛАСА? ГОВОРИ БОЖИДАР БОЖАНОВ (ВИДЕО)

Партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" подписаха днес (5 септември) споразумението, с което ще се явят заедно на парламентарните избори. Защо това се случи след трудности, какво доведе до отпадането на партия "Волт" от коалицията и как тя ще си върне изгубените на последния вот 300 хил. избиратели? В Студио Actualno e Божидар Божанов, заместник председател на парламентарната група на ПП-ДБ.

ПП-ДБ ЗАГОВОРИХА ЗА ИМУНИТЕТА НА ПЕЕВСКИ: ГОТОВ ЛИ Е ТОЙ ДА ГО ДАДЕ? (ВИДЕО)

ПП-ДБ продължават да се надяват прокуратурата да не си затваря очите, ако има данни за престъпления, извършени от политически лица. 

НОВИЯТ КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР НА ПЕЕВСКИ: ШИРОКО ОТВОРЕНИ ИЛИ ЗАТВОРЕНИ ОЧИ

Не сме проходили още, така да се каже. Създадохме партията, защото видяхме, че в патриотичната ниша са се намърдали русофили – а ние сме патриоти, подкрепяме членството на България в ЕС и НАТО. Това заяви Георги Попов, председател на "Български глас" - с уточнение, че партията участвала за пръв път на избори на последния местен вот, през есента на 2023 година.

ПРАВЕН КАПАН: КОАЛИЦИИТЕ НА ДОГАН И ПЕЕВСКИ ОСТАВАТ ИЗВЪН БОРДА ЗА ИЗБОРИТЕ?

Подписал съм се за една коалиция с всичките предложени в нея партии. С тези знакови думи Александър Андреев, бивш председател на ЦИК, отвори нова глава в сагата с войната между Ахмед Доган и Делян Пеевски.

ЛИПСА НА КВОРУМ СПРЯ СПОРЕН ЗАКОН НА ГЕРБ И ДПС...ЗАСЕГА

Липса на кворум спря депутатите ГЕРБ и ДПС Делян Добрев, Николай Нанков и Станислав Анастасов да вкарат за разглеждане в пленарната зала спорни промени в Закона за опазване на околната среда.

"ДЪРЖАВАТА НЕ САМО НЕ ПРЕЧИ, НО И ПОМАГА": ЕКСПЕРТ ЗА СХЕМАТА С ЧАСТНИТЕ ПАРКИНГИ НА ГРАНИЦАТА

Въпросът кой допуска превозвачите да бъдат принуждавани да спират на частни паркинги на границата с Турция продължава да стои на дневен ред, без решение на хоризонта. Правният експерт от Антикорупционния фонд Лора Георгиева коментира темата по Нова телевизия, като подчерта, че този проблем не е нов и се задълбочава с годините.

СЪДЪТ ПОЗВОЛИ СТРОЕЖА НА МАГИСТРАЛА "СТРУМА" ПРЕЗ КРЕСНА БЕЗ НОВ ОВОС

Магистрала "Струма" може да се строи без да се прави нова оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) в района на Кресненското дефиле. Това реши петчленен състав на Върховния административен съд.

ОКОНЧАТЕЛНО: ЗАБРАНИХА ПРОДАЖБАТА НА БЕЗДИМНИ ЦИГАРИ И ВЕЙПОВЕ НА ДЕЦА

Със 140 гласа "за" и нито един против Народното събрание въведе забрана за продажба на бездимни тютюневи изделия и вейпове на деца под 18-годишна възраст. Проектът беше на ГЕРБ и е подкрепен от всички парламентарни групи. 

ПУТИН СТИГНА ДО СЕРВИЛНОСТ ПРЕД СЪРБИЯ ЗАРАДИ КОСТЕЛИВИЯ ОРЕХ УКРАЙНА (ОБЗОР - ВИДЕО)

Няма вечни приятели или врагове, има вечни интереси – приписваният на Уинстън Чърчил и на лорд Хенри Палмерстън цитат (и двамата са премиери на Великобритания) с пълна сила важи за ситуацията с войната в Украйна. Максимата изпита и Владимир Путин, който е търсен от Международния наказателен съд в Хага заради систематично отвличане на украински деца и има заповед за ареста му.

БЕЗПОКОЙСТВО В ГЪРЦИЯ: ПОДНОВИ ЛИ САЩ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА F-35 С ТУРЦИЯ?

Гърция е обезпокоена от неотдавнашни съобщения, показващи, че Съединените щати са подновили преговорите с Анкара за продажбата на изтребители F-35, пише гръцкото издание Kathimerini в свой анализ.

С АТАКИТЕ В ЧЕРВЕНО МОРЕ ХУТИТЕ НАПРАВИХА ЖИВОТА ПО-СКЪП

Когато на 7 октомври, 2023 година де факто избухна нова война, този път в Близкия изток - заради атака на "Хамас", довела до 1200 убити израелци, хутите се включиха във въоръжения конфликт между Израел и палестинците, пише Myśl Polska. Преди няколко години те превзеха част от Южен Йемен, може би най-бедното кътче на Земята.

КОЙ Е МИШЕЛ БАРНИЕ - ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА ИЗВАДИ ФРАНЦИЯ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА?

Седемдесет и три годишният Мишел Барние, заемал министерски постове по времето на администрациите на Жак Ширак и Никола Саркози, бивш депутат и евродепутат, бивш еврокомисар и най-вече ръководил преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит, беше назначен днес от френския президент Еманюел Макрон за нов премиер, предаде БТА.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес