Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 29 май 2024 г.

29 май 2024, 22:00 часа
Реклама

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 май 2024 г.

АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ПРЕКРАТЯВА ДОГОВОРА С РУСИЯ ЗА ДОСТАВКА НА ЯДРЕНО ГОРИВО

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво, а все още наличното ще се използва за резерв. Това съобщи изпълнителният директор на централата Валентин Николов на церемонията след първото зареждане на пети блок от АЕЦ с американско гориво.

ВУЧИЧ Е ИЗНУДВАЛ БЪЛГАРИЯ ЗА РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ООН ЗА СРЕБРЕНИЦА?

"Надявах се на изненада от страната на България, разкривам ви това за първи път. До последните 5 минути преди началото на заседанието вярвах, че България ще се въздържи". Това заяви сръбският президент Александър Вучич относно резолюцията на ООН за Сребреница – същността на документа е, че това е историческо събитие и да се отрича е абсурдно. Вучич буквално е министър на пропагандата, когато сръбският диктатор Слободан Милошевич управляваше остатъците от Югославия и управлението му доведе до редица военни ужаси: Вучич разочарован от България заради резолюцията за Сребреница

ЮРИДИЧЕСКИ УРОК ЗА ПУТИН ЗАРАДИ ЗЕЛЕНСКИ, РУСКИЯТ ДИКТАТОР ГО ПРИЕ С ПОЛОВИН УСТА (ВИДЕО)

Не чети избирателно украинската конституция. Този съвет отправи председателят на Върховната рада Руслан Стефанчук, визирайки издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин и неговия прочит как Володимир Зеленски вече не е легитимен президент на Украйна, защото мандатът му е изтекъл. Мандатът на Зеленски изтече на 20 май, 2024 година, само че в Украйна има военно положение заради подпалената от Путин война и при действащо военно положение няма как да има нормално преминаване през изборен процес: Путин: В Украйна ще действаме както намерим за добре, независимо какви войски ще изпрати Европа (ВИДЕА)

ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА: АКТУАЛНИТЕ ПОВОДИ ДА БЪДЕ ОТПРИЩЕНА

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова по-големи са шансовете един ден тя да излезе извън страната. Тя вече е навлязла на територията на Русия, но тъй като именно Русия е участник и инициатор на тази война точно бойните действия на руска територия може в крайна сметка да бъдат катализатор за разпространението на войната и в други части на Европа.

ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕДИ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА: БРИТАНСКИ АНАЛИЗ

Светът не е бил толкова опасен от разгара на Студената война, така че е жизнено важно отбраната и оборудването на армията и силите за сигурност да са на ниво за предстоящите предизвикателства. Ето защо те трябва да бъдат сред основните коментирани проблеми в предстоящите общи избори във Великобритания - това е позицията на анализ, публикуван в The Times*.

POLITICО: МАФИЯТА ТЛАСКА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ В ПРОПАСТТА

Изборите в България се свеждат до ролята на един санкциониран магнат и способността му да подкопае крехката демокрация в страната. Това пише журналистката Антоанета Руси в статия за Politico, в статия, посветена на поредните предсрочни избори в страната. Водещият материал на европейското издание е илюстриран с колаж от образите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя Делян Пеевски.

БЛИЗО 80 КАНДИДАТИ ЗА ДЕПУТАТИ - БИВШИ ЧЕНГЕТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ (СНИМКИ)

Точно 79 кандидати за български и за европейски депутати са бивши сътрудници на "Държавна сигурност".

ИНДЕКСАЦИИ ЗА МИЛИОНИ НА ДОГОВОРИТЕ ЗА "ХЕМУС" И ПЪТЯ ВИДИН - БОТЕВГРАД

Договори за автомагистрала "Хемус" и пътя Видин-Ботевград са индексирани с огромни суми, вариращи между 0,05 и 24% от общата стойност на заложените в началото на проектите пари.

"ПОЧИВКАТА В ГЪРЦИЯ ПОСКЪПВА, НО БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА": ГОВОРИ ЙОАКИМ КАЛАМАРИС (ВИДЕО)

Почивките в Гърция за настоящия летен сезон ще са значително по-скъпи от миналата година. Ще спаси ли това летния сезон в България и къде ще предпочетат да почиват българите? Отговорите на тези въпроси търсим в Студио Actualno с икономиста и университетски преподавател Йоаким Каламарис.

ИСТОРИЧЕСКИ ДЕН: ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ФЕРДИНАНД НАМЕРИХА ПОКОЙ В БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

Тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха в България и бяха тържествено положени за вечен покой в двореца “Врана”. ОЩЕ: С изключителна тържественост и почести: Погребаха Цар Фердинанд в София (СНИМКИ и ВИДЕО)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес