Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 16 юли 2024 г.

16 юли 2024, 22:00 часа • 1859 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 юли 2024 г.

РАДЕВ ЩЕ СЕ ВОДИ ОТ РЕАКЦИИТЕ НА ПАРТИИТЕ, ЗА ДА РЕШИ ЗА ВТОРИЯ МАНДАТ НА ПП-ДБ

"Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за втория мандат". Така президентът Румен Радев коментира идеята на "Продължаваме промяната - Демократична България" връчването на папката да бъде забавено, за да се направи опит за прокарване на антикорупционни закони в 50-ото Народно събрание.

ПОЛИТИКА ЗА НАИВНИЦИ: КАК ЩЕ ПОСТЪПИ РАДЕВ С ИСКАНИЯТА НА ПП-ДБ? КОМЕНТАР НА ИРЕНА ТОДОРОВА (ВИДЕО)

Предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) ми приличат на старт на предизборната им кампания. 

ДЕНКОВ ИЗБРОИ УСЛОВИЯТА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО НА ПП-ДБ

Председателят на групата на ПП-ДБ в 50-ото Народно събрание акад. Николай Денков изброи условията да има правителство с втория мандат. Това стана ясно от участието му в сутрешния блок на бТВ. 

ГЕРБ ЩЕ РАЗГОВАРЯ С ПП-ДБ, НО НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ТЯХНО ПРАВИТЕЛСТВО

ПГ на ГЕРБ - СДС е институционална, системна партия и ще проявим разум, ще се отзовем на тази покана за среща. Нашата позиция за подкрепа и втори и трети мандат остава категорично непроменена. Няма да подкрепим правителство с втори или трети мандат. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева по време на брифинг в парламента във връзка с поканата за разговори от страна на ПП-ДБ. 

СОЦИОЛОГ ЗА ИДЕЯТА НА ПП-ДБ: УЛТИМАТУМ, ДЕЙСТВАТ КАТО ГЕРБ С КАБИНЕТА "ЖЕЛЯЗКОВ" (ВИДЕО)

Вчера (15 юли) "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че ще предложи декларация със седем законодателни мерки, която ще бъде внесена в парламента още тази седмица. Целта е да се опипа почвата за евентуално антикорупционно мнозинство в 50-ото Народно събрание. В Студио Actualno поканихме социолога от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова, за да коментира идеята на коалицията. 

ПЕЕВСКИ, КТБ И "МАГНИТСКИ": СПОМЕН ЗА ПИСМО ОТ ДАНС И ПОРЕДНА КАША

Налице е некомпетентност от страна на временната парламентарна комисия, разследвала фалита на КТБ или умишлено пропускане на данни, свързващи Делян Пеевски с фалита на банката.

ГЮНЕР ТАХИР: ПЕЕВСКИ И ХОРАТА МУ ЩЕ БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА НАПУСНАТ ДПС

Делян Пеевски и хората около него ще бъдат принудени да напуснат партията. Това каза в сутрешния блок на бТВ Гюнер Тахир, председател на НДПС.

ГОТОВИ ЛИ СМЕ ЗА ВЕИ И ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПЛАШИМ ОТ СВОБОДНИЯ ПАЗАР НА ТОК? ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ РАЗЯСНЯВА (ВИДЕО)

"Европейската политика за декарбонизация и ролята на енергийните общности в България: технологии, бариери и решения". Това е дискусионен форум, който ще се проведе на 18 юли в Дома на Европа в София. За да ни разясни кои са най-важните акценти, поканихме в Студио Actualno енергийния експерт Антон Иванов.

РЕМОНТЪТ НА "ОПЪЛЧЕНСКА": НАМЕРЕНИЯ И КРИТИКИ

Днес трябваше да започне ремонтът за разширяване на ул. „Опълченска“ – в участъка от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". Ден по-рано от Столична община съобщиха, че той се отлага, като се очаква новата дата на старта на проекта да бъде обявена в следващите дни.

СЦЕНАРИЙ УКРАЙНА ДА ПОБЕДИ ПУТИН НАПЪЛНО НЯМА: ВОЕНЕН ОТ САЩ ДАВА РЕЦЕПТА

 

През май 2022 г., само три месеца след старта на руската война в Украйна, написах поредица от три части с дефинирана военната стратегия, която ще даде на Украйна най-добрия шанс да постигне някакъв тактически успех над Русия. Това не би гарантирало успех, предупредих, но беше жизнеспособен път. Както се оказа, Украйна не направи почти нищо от това, което препоръчах, докато по ирония на съдбата Русия успешно използва няколко ключови елемента от предложеното. Това пише пенсионираният подполковник Даниел Л. Дейвис в материал за американското консервативно издание The National Interest.

ПЛАНЪТ НА ТРЪМП ЗА ПУТИН: КРЕМЪЛ СЕ РАДВА, А ТРЯБВА ЛИ?

 

Докато в САЩ Джо Байдън все още се опитва да докаже, че не е извън играта след катастрофалния първи президентски дебат, възниква въпросът дали неговият съперник и предшественик на поста Доналд Тръмп може да бъде по-полезен съюзник за Украйна.

ПРОБЛЕМЪТ С F-16 ЗА УКРАЙНА НАПОМНЯ НА КРИЗАТА С ТАНКОВЕТЕ ABRAMS

Доставените от Запада изтребители F-16 вече са на път за Украйна и са готови да започнат да изпълняват мисии по-късно това лято, пише Business Insider.

РАКЕТИ ПО СТОЛИЦИТЕ В ЕВРОПА: РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ОНАГЛЕДИ ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА (ВИДЕО)

 

Ако кратката престрелка с Белия дом стане реалност, не е сложно да предположим как ще отвърне Русия. Това са ключовите думи в материал на руския държавен телевизионен канал "Россия 1", който явно е онагледяване на официалната реакция на Кремъл, представена от говорителя на Путин Дмитрий Песков, на решението на Вашингтон и Берлин САЩ да разположат крилати ракети "Томахоук" в Германия - ОЩЕ по темата: Песков: Русия може да удари Европа, ако САЩ разположат ракети на континента (ВИДЕО)

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес