Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 12 октомври 2024 г.

12 октомври 2024, 20:00 часа • 696 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 октомври 2024 г.

ПОЛСКИ АНАЛИЗ: ЗА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ПЪЛНОЦЕННО ОТ F-16, НА УКРАЙНА Й ТРЯБВАТ НАЕМНИЦИ

"Руснаците използват 300 самолета в Украйна за своите операции и за да им се противопоставим ефективно в небето, имаме нужда от поне още 120-130 самолета F-16", каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Reuters през май. Проблемът е, че в момента украинците не могат да използват дори и 1/10 от този потенциал, защото им липсват квалифицирани кадри. Ако обучението на пилоти продължи със сегашните темпове, те ще могат да използват пълноценно предоставените им F-16 не по-рано от 5-6 г.

"Обучението на многофункционален пилот, за да извлече максимума от F-16, е дълъг процес. Говорим за години, а не за месеци", коментира пред полското издание TVP.info бившият пилот и инструктор на F-16 полковник Kристиян Зенч.

ЗЕЛЕНСКИ СЛЕД ЕВРОПЕЙСКАТА СИ ОБИКОЛКА: ЗАДАЧАТА НИ Е СПРАВЕДЛИВ МИР ЗА УКРАЙНА И ЕВРОПА(ВИДЕО)

Отбранителни пакети за защита, системи за противовъздушна отбрана и инвестиции в производството на дронове и други оръжия в Украйна – това са резултатите от нашите посещения в Лондон, Париж, Рим и Берлин. Това написа в платформата X (бивш Twitter) президентът на Украйна Володимир Зеленски след своята европейска обиколка. 

Украинският президент започна своята европейска обиколка след отлагането на срещата на върха в Рамщайн. Зеленски проведе среща на върха на етапи, като програмата му включваше четири столици за 48 часа.

СЛЕД АРЕСТА НА ДЖЕЙХАН ИБРЯМОВ: ПП-ДБ ПОДГОТВЯ ИСКАНЕ ДО КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД

“Продължаваме промяната - Демократична България” подготвя искане за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани със защитата от наказатеилно преследване и задържане. Това съобщиха от пресцентъра на формацията. 

Повод за искането им е арестът на Джейхан Ибрямов, който имаше двоен имунитет - като депутат и като кандидат за народен представител. "ПП-ДБ сме убедени, че всички в България имат право на справедлив съдебен процес, независимо от политическата ситуация и принадлежност" , посочват още от формацията. 

За целта от коалицията ще потърсят подкрепа за искането от всички парламентарни групи в Народното събрание.

Това се налага, тъй като в 50-ото Народно събрание от ПП-ДБ разполагат с 39 народни представители, а необходимите за внасяне на искането са една пета от народните представители, т.е. 48 депутати. ОЩЕ: Свидетел срещу Джейхан Ибрямов твърди, че Доган се канел да убие Пеевски

АЛБАНИЯ Е С ЕДИНИЯ КРАК В ЕС: ПРЕГОВОРИТЕ ЗАПОЧВАТ

След като раздели Албания и Северна Македония по пътя им за ЕС, Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите-членки прие съвместната позиция за отваряне на първия клъстер в преговорите за членство на албанската страна. 

Новината обяви унгарското председателство на Европейския съюз, пише македонската медия "Канал 5".

Това ще позволи провеждането на междуправителствената конференция ЕС-Албания във вторник (15 октомври) в Люксембург . Първият набор от глави, клъстерът „Основни ценности“, обхваща основните реформи, които ще проправят пътя за започване на преговори по другите клъстери

ГЛОБЯВАТ ГРУЗИНСКИ ТЕЛЕВИЗИИ, ОТКАЗАЛИ РЕКЛАМИ С КАДРИ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Три грузински телевизионни канала са глобени заради отказ да излъчат предизборен видеоклип на управляващата партия "Грузинска мечта" с кадри от сгради, разрушени по време на войната в Украйна.

Това съобщи BBC.

За отказа си да излъчат видеоклипа на управляващата партия са глобени каналите Formula, Mtavari Arkhi и TV Pirveli. Глобата е по 5 хиляди лари или около 1,8 хиляди долара.

Видеото използва черно-бели кадри на разрушени и горящи сгради и инфраструктура от градове на Украйна на фона на надписи "Не на войната!" в контраст с цветни изображения на подобни нови и реновирани сгради в Грузия снабдени със слогана "Изберете мира".

НАЙ-ДОБРИТЕ СТРАНИ ЗА ИНВЕСТИРАНЕ В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ: БЪЛГАРИЯ Е ОСМА В ЕВРОПА

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като годишната брутна доходност от наеми е 4,65%. България и Румъния са с най-ниския данък върху доходите от наем в цяла Европа – 10%, твърди ново проучване на британската компания 1st Move International.

Страните от Централна и Източна Европа са на първо място в списъка на инвеститорите в недвижими имоти. Литва и Унгария също заемат от горните места, докато Белгия и Франция се нареждат сред най-лошите.

Още: България е сред страните от ЕС с най-малки жилищни затруднения

В доклада са разгледани ключови елементи на инвестициите в недвижими имоти в европейските държави, включително данъчни ставки, данък върху доходите от наем и брутна доходност от наем, а резултатите от тях сочат, че Литва е най-добрият избор като държава.

ЕДИНСТВЕНАТА ЯДРЕНО-ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ ЗА ПУТИН - ДА НЕ ПОЧНЕ ДА ГУБИ В УКРАЙНА(ОБЗОР - ВИДЕО)

Ако издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин усети, че губи войната в Украйна, това ще го накара да мисли за по-опасни сценарии за ескалация. В момента той счита (не без основание), че не губи, че даже печели – затова и говоренето за използване на ядрено оръжие даже намаля. Това е заключението на анализ на Марк Епископос за The Hill.

Най-важната червена линия на Путин не касае конкретно действие на НАТО, касае цялостно развитие на нещата. Не става въпрос дори за това руската армия в Украйна да се окаже в положение да е на ръба на загубата – става въпрос Путин да усети, че се тръгва в тази посока и той ще почне да мисли за опции, които до този момент е смятал за контрапродуктивни, смята Епископос. И добавя – сега, чрез Китай, Бразилия и дори Индия Путин се стреми да превърне това, което счита за превъзходство на фронта, в бърз край на войната посредством подписано на дипломатическото поле споразумение. Ескалация в този момент само ще увеличи рисковете пред успешната реализация на този вариант.

Всъщност, мнението на Епископос е, че за Путин реалната червена линия е директна намеса на НАТО в Украйна, с войници – за да не стане това, той може да ескалира.

В тон със заключението на Епископос, че сега Запада вече имал лост за влизане в преговори с Путин – заради толкова много „преминати червени линии“ с доставка на различни видове оръжие за Украйна, говорителят на Камарата на представителите в Конгреса Майк Джонсън обяви, че нямал повече апетит да се дават пари на Украйна и че ако Доналд Тръмп спечели изборите за президент на 5 ноември, ще намери начин да спре войната.

"ЩЕ ПРЕКАРАМ ОСТАТЪКА ОТ ДНИТЕ СИ В ЗАТВОРА": НАВАЛНИ ПРОГНОЗИРАЛ ТОВА В МЕМОАРИТЕ СИ

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който завърши дните си в наказателна колония през февруари, е прогнозирал какво ще се случи с него в своите мемоари. Те ще излязат от печат този месец, предаде Франс прес.

"Ще прекарам остатъка от дните си в затвора и ще умра тук", написал Навални още през март 2022 г.. Това става ясно от публикувани откъси от книгата със заглавие "Патриот". Според американския издател "Нопф" (Knopf) е планирано и рускоезично издание.

"Няма да има с кого да се сбогувам (...) Всички рождени дни ще се празнуват без мен. Никога няма да видя внуците си. Няма да бъда обект на никаква семейна история. Няма да присъствам на нито една снимка", написал Навални на 22 март 2022 г. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес