Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надал взе първата си победа на твърди кортове за годината

10 март 2013, 10:52 часа • 5078 прочитания

Испанската тенис звезда Рафаел Надал направи добро завръщане на твърди кортове, спечелвайки си място в трети кръг на турнира от серията 1000 в Индиън Уелс с победа над американеца Райън Харисън.

Поставен едва пети в турнира, който спечели през 2007 и 2009 година, Надал изигра първия си мач на твърда настилка от почти една година. В първия сет Рафа поведе с 4:1 гейма и имаше два шанса за пробив за аванс от 5:1. Тогава, обаче, си пролича, че Надал е прекарал много време извън корта поради контузия и започна да бърка доста често от форхенд, направи и няколко двойни грешки. Логично Харисън изравни до 4:4, а после имаше и шанс за пробив и сервис за сета, но испанецът се спаси и в тайбрека надделя със 7:3 точки.

Във втория сет Рафа проби при 1:1 гейма и веднага след това при негов сервис за затвърждаване на пробива отново изпадна в дупка и насмалко не се получи рибрейк. Този гейм беше своеобразен Рубикон и продължи над десет минути - Надал спаси три шанса за пробив и трите след сервиси, един АС и два сервис уинъра от втори сервис, хващайки Харисън неподготвен, тъй като американецът дебнеше за ретур-уинър и откриваше форхенд страната си. Това окончателно пречупи американеца и оттам насетне мачът протоколно се доигра - 7:6(3), 6:2.

Бившият номер едно, който бе аут за седем месеца с травма в коляното, се завърна с две титли и един финал на клей турнир в Латинска Америка. Така испанецът се приближи до евентуален четвъртфинал с Роджър Федерер. Швейцарецът, който е действащ шампион в Индиън Уелс, успя да достигне 3-и кръг след бързо 6:2, 6:3 срещу Денис Истомин от Узбекистан за 57 минути игрално време. Федерер, втори в света след Новак Джокович, търси първия си трофей за 2013 година, след като не успя да защити титлите си в Ротердам и Дубай.

Давид Ферер пък стана първата голяма жертва на турнира. Поставеният под номер 4 испанец падна с 6:3, 4:6, 3:6 от 37-ия в света Кевин Андерсън. Андерсън игра с много кик сервиси срещу нисичкия испанец и го изкара от комфортната му зона от ретур, което помогна и за победата на южноафриканеца.

При жените действащата шампионка и първа поставена Виктория Азаренка успя да се класира за 3-и кръг с победа с 6:4, 6:1 над двукратната шампионка тук Даниела Хантухова. Четвъртата поставена Анджелик Кербер пък отстрани с 6:3, 6:2 румънката Ирина-Камелия Бегу.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес