Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 800 земеделски стопани са декларирали чужди площи като свои

24 октомври 2024, 10:43 часа • 453 прочитания

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) уведомява кандидатите по интервенциите за директни плащания, че приключиха кръстосаните проверки на подадените заявления за Кампания 2024. Проверени са площи в размер на 3,873 млн. хектара, декларирани в заявленията на 52 302 кандидати. В резултат на извършения контрол са установени 675 ха двойно декларирани площи, заявени от 802 бенефициери, съобщиха от пресцентъра на Фонда. Статистиката показва, че за Кампания 2024 са регистрирани най-ниските нива на застъпвания откакто в страната ни се прилагат директните плащания като инструмент на Общата селскостопанска политика (от 2007 г.).

Още: Кръстосани проверки на заявленията за подпомагане започна фонд "Земеделие"

Информация за установените застъпвания е публикувана в индивидуалния профил на всеки земеделски стопанин в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ. Данните са достъпни в раздел „Справки“, секция „Географски“ – „Двойно декларирани площи“.

Припомняме, че от Кампания 2019 не се налага земеделските стопани да се явяват в областните дирекции на фонда и с документи да изясняват правото на ползване на установените двойно декларирани площи. При обработката им в ДФЗ се използват данните за регистрираното правно основание, предоставени от Министерство на земеделието и храните и относими за Кампания 2024.

Още: Една година отсрочка за кредити на фермери дава ДФ "Земеделие"

В допълнение ДФЗ информира бенефициерите, че вече е възможно да оттеглят от подадените заявления за Кампания 2024 парцели или животни, както и интервенции към тях. Самото оттегляне става при спазване на разпоредбите на Наредба № 4 от 30 март 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни.

Още: Над 15 000 декара са пропадналите площи в Сливенско заради дъждове и градушка

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес