Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 80% от общините у нас не правели нищо, за да има по-малко бездомни животни

19 ноември 2015, 19:22 часа • 7550 прочитания

В над 80% от общините в България не се предприемат никакви мерки, за да се намали популацията на бездомни животни. Това каза Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ във връзка с бездомните животни, предаде Фокус.

Гечев обясни, че не може да се каже точният брой на бездомните животни в страната, защото не се води статистика от населените места.

„Не се прави никаква оценка на популациите на бездомни животни. В национален план в над 80% от общините в България не се предприемат никакви мерки, за да се намали тази популация, ако я има”, заяви Гечев.

Според него единствената информация, която е налична за броя на бездомните животни, е от докладите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), които се подават на всеки 6 месеца към Министерството на земеделието и храните (МЗХ). „Тази бройка е около 40 000 кучета, но тези числа не може да се каже, че са точни. Относно броя на котките не са правени никакви преброявания”, коментира той.

Според Гечев единствените преброявания на бездомни котки са извършвани на територията на Община Пловдив и Видин. „През 2013 година в Община Пловдив е имало над 10 000 бездомни котки, като вероятно от тогава този брой се е увеличил. При преброяването във Видин от 2014 година броят на котките беше около 5 600”, каза още той.

Според него са извършени преброявания в няколко населени места. „В момента приключваме с преброяването за Столична община. Резултатите, все още не могат да бъдат съобщени, защото приключват изчисленията. Можем да кажем, че има намаляване на кучетата, като тенденцията за това е трайна. Очаквам, че при това преброяване в Столична община броят им ще бъдат под 4000, тъй като при предишното преброяване бяха около 6600”, заяви той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес