Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 110 музиканти и организации искат спешни реформи: Събитията с "Вход свободен" ощетяват и творците, и индустрията

21 октомври 2024, 14:17 часа • 346 прочитания

Повече от 110 изтъкнати български творци, професионалисти в областта на културата и представители на музикалната индустрия се обединиха, за да адресират ключов проблем, който оказва влияние върху културната екосистема на страната. В отворено писмо, адресирано до правителствени и културни институции, включително Министерството на културата и Национален фонд "Култура", и разпространено до медиите в България, те изразяват дълбока загриженост относно настоящия модел на финансиране, който дава приоритет на събитията със свободен вход пред платените културни събития.

Позицията в отвореното писмо

Според подписалите отвореното писмо през последните години разпространението на безплатните събития доминира непропорционално културния пазар, което води до непредвидени отрицателни последици. Въпреки че някои от тези събития често претендират, че образоват и обогатяват аудиторията, се наблюдава обратният ефект: аудиторията започва да възприема определени жанрове като изначално безплатни за консумация.

Сред подписалите писмото са известни имена като:

Любо Киров

Иво Папазов - Ибряма

Група Остава

Камелия Тодорова

Камерен ансамбъл "Софийски солисти"

Рут Колева

Прея

Дарина Такова

Клуб Mixtape 5

Кантус Фирмус

Sofia Live Festival

Hills of Rock - фестивал

Още: Директорът на Национален фонд "Култура": Трябваше да спасим парите от ПВУ, няма да има нулева година

Колективният текст подчертава една тревожна тенденция, при която публично финансираните събития с безплатен вход подкопават икономическата жизнеспособност на музикалната индустрия. Според тях този модел изкривява общественото възприятие за стойността на изкуствата и застрашава устойчивостта на професионалистите, които разчитат на продажбата на билети за препитанието си.

"Музиката не е стока, която може да се консумира без оглед на нейната вътрешна стойност", се казва в писмото. "Всеки концерт представлява години на обучение, упорит труд и отдаденост на артисти, които заслужават да получат справедливо възнаграждение за труда си."

Основни повдигнати опасения

Икономическа неустойчивост: Преобладаването на безплатните събития възпрепятства възможността на професионалистите в областта на културата да генерират приходи, което води до прекомерна зависимост от публично финансиране и застрашава дългосрочната жизнеспособност на индустрията.

Обезценяване на изкуствата: Моделите на безплатен вход допринасят за погрешното обществено схващане, че културните преживявания трябва да са свободно достъпни, което намалява оценката за истинската стойност на изкуствата.

Въздействие върху данъкоплатците: Публичните средства се използват за подкрепа на неустойчив модел, който не осигурява ясна възвръщаемост на инвестициите, като поставя несправедлива тежест върху данъкоплатците.

Необходимост от разграничаване: Подписалите се подчертават значението на разграничаването на любителската от професионалната културна среда, като се застъпват за това, че безплатните събития трябва да подкрепят предимно изгряващи артисти и нови таланти.

Още: Къде са парите от Национален фонд "Култура"? Артисти алармират за опасност от нулева година

Призив

Колективът призовава Министерството на културата, общинските власти и финансиращите органи да:

Променят приоритетите за финансиране: да отделят публични средства за подкрепа на събития, за които се заплаща с билети, като по този начин насърчават среда, в която творците и културните организации могат да се развиват икономически.

Насърчаване на устойчивия растеж: Да насърчават модел на финансиране, който оценява художествената работа, подкрепя лоялната конкуренция и гарантира дългосрочното развитие на културната индустрия.

Запазване на безплатните събития за конкретни цели: Ограничете събитията с безплатен вход до градски празници, специални поводи или платформи, които подкрепят изгряващи таланти.

Изявления на подписалите се

Петър Коев собственик на София Лайв Клуб: "Рискуваме да създадем сценарий, при който културните инициативи няма да могат да се самоиздържат, което ще доведе до значително намаляване на качеството на културните проекти в нашата страна."

Рут Колева, музикант и организатор на фестивали: "Наложително е да признаем истинската стойност на културата - не само като инвестиция в духа на нашата нация, но и в нейната икономика."

Чрез преоценка на стратегиите за финансиране групата смята, че:

Творците ще се развиват: Един устойчив модел на финансиране ще даде възможност на творците да въвеждат иновации и да създават по-качествени произведения без излишно финансово натоварване.

Икономически ползи: Подкрепата за платени събития стимулира местната икономика и намалява зависимостта от публични средства.

Утвърждаване на културната стойност: Насърчаването на обществеността да инвестира в културни преживявания засилва значението и стойността на изкуствата в обществото.

Писмото е подкрепено от широк кръг заинтересовани страни в културния сектор на България, включително музиканти, собственици на заведения, организатори на фестивали и културни институции. Този единен фронт демонстрира широко разпространената загриженост и спешната необходимост от реформа.

Още: Гриша Георгиев от група Портокал: За завръщането, музикалния бизнес и кой е Гандалф Розовия

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес