Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На практика двама останаха в борбата за нов началник на отбраната

12 декември 2016, 08:51 часа • 1813 прочитания

Генерал Андрей Боцев и вицеадмирал Емил Ефтимов ще се борят за поста на началник на отбраната, след като ген. Константин Попов го оваканти. Това твърди в. "Монитор".

Кандидатурите на двамата висши военни са били разгледани през седмицата в рамките на заседанието на Съвета по отбрана, когато обаче до единна позиция не се стигна. Тогава била представена и още една номинация – на другия заместник на ген. Попов ген. Пламен Атанасов, който обаче отрано отпаднал от надпреварата. Следващата седмица се очаква да бъде свикано ново заседание, на което вече да бъде излъчена номинация, след което тя да бъде представена на Министерския съвет, а от него и на президента за издаване на указ.

Засега леко предимство има генерал Боцев, който е получил устно два пъти президентско "да" - както от сегашния държавен глава Росен Плевнелиев, така и от новия Румен Радев. Припомняме, че Боцев е родом от Гоце Делчев, също както и настоящият държавен глава Росен Плевнелиев. Боцев имал и още едно предимство - ръководи Сухопътните войски, които отдавна не са излъчвали свой човек за началник на отбраната, въпреки неписаното правило за ротация на трите вида въоръжени сили. Самият Боцев отдавна бие камбаната, че Сухопътните войски все остават на заден план в отбранителната политика, като изтъква изоставането единствено на проекта за модернизация на този тип сили. В бюджета за догодина има отделени средства както за покупката на изтребители, така и за нови кораби, но не и за бойни машини за пехотата.

Началникът на отбраната в оставка ген. Попов пък вече призова при избора на негов наследник да се търси широко и разумно съгласие. Той се оттегли в началото на месеца заради "специфичните отношения на военна субординация", които е имал с новия президент Румен Радев, на когото през годините е бил началник. Неофициално се говори, че Радев е изпреварил Попов при получаване на висше военно звание, въпреки че Попов е бил по-напред по устав и традиция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес