Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР реагира: Тепърва ще се обсъжда дали да има увеличение на заплатите

21 септември 2017, 18:18 часа • 4411 прочитания

Евентуално увеличение на заплатите в МВР тепърва ще бъде обсъждано. Това съобщиха официално от Министерството на вътрешните работи след изказване на зам.-вътрешния министър Красимир Ципов. В него Ципов заяви, че 15% увеличение на заплатата на служителите в системата на МВР е възможно.

"С 10 млн. лв. до края на годината ще бъде увеличено допълнителното възнаграждение за осъществяване на специфични служебни дейности. Ще бъдат получени още около 11 млн. лв. за допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност. Допълнителното възнаграждение на месец ще бъде между 40 и 70 лв.", каза още Ципов.

До този момент не са коментирани конкретни параметри на увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите, уточняват от МВР. В официалното съобщение се посочва и, че позицията на министерството е обсъждана и със синдикатите.

Припомняме, че полицейските синдикати искат увеличение на заплатите, считано от 1 февруари тази година т.е. със задна дата. Според тях е напълно реалистично възнагражденията в системата да бъдат вдигнати с 15-20%. Все пак официалното искане на синдикатите е за 15% увеличение.

На 14 септември от СФСМВР казаха, че на 21 октомври (събота) ще има мащабен протест на служители на МВР пред Народното събрание. Освен това, ако няма увеличение на заплатите до Нова година, от 5-ти януари догодина започват всекидневни протести – точно за старта на председателството на България на ЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес