Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР министърът за заплахите към Дара Екимова: Не можем да ограничаваме кой създава профили в социалните мрежи

17 септември 2024, 15:07 часа • 956 прочитания

Вътрешният министър Атанас Илков отговори на въпрос на народния представител от ПП-ДБ Стела Николова относно онлайн заплахите, които певицата Дара Екимова и инфлуенсърката Ясмин Кирилова получават от Гергана Неделчева от Пловдив в продължение на месеци.

На 27 август Стела Николова задава въпрос към Илков: "Какви действия предвижда да извърши Министерството на вътрешните работи с цел да се предотвратят бъдещи киберзаплахи, както и дали е възможно да се забрани на извършителя да прави стотици профили, сменяйки своя IP адрес с VPN програми?".

Още: "Вечерта преди делото пак ме заплаши, че ще умра": Ясмин Кирилова за жената, която тормози нея и Дара Екимова

Отговорът на Атанас Илков

Снимка: МВР

В отговора на вътрешния министър от 10 септември се казва, че заплахите, отправяни към певицата и инфлуенсърката през социалните мрежи, не могат да се дефинират като "киберзаплаха", тъй като "киберзаплахите са всякакви злонамерени действия, насочени към компрометиране на компютърни системи, мрежи, информация или данни. Те включват широк спектър от атаки и дейности, които могат да бъдат извършени чрез цифрови средства с цел кражба, манипулация, разрушение или злоупотреба с чувствителна информация." Илков уточнява, че "случаят с получените заплахи от певицата Дара Екимова и инфлуенсъра Ясмин Кирилова касае заплахи отправени посредством използването на социална интернет платформа, а не киберзаплаха. Извършителката на заплахите е създала профили с фалшиви имена, което деяние не се контролира от социалните платформи".

След като в отговора Атанас Илков обяснява какво представлява VPN (Virtual Private Network) и за какво се използва, той заявява, че "ограничаването на лица да създадат профили в социалните мрежи подкопава основните свободи и демократичните принципи. Въпреки че някои ограничения могат да бъдат оправдани с оглед на националната сигурност или борбата срещу престъпността, те често се използват за потискане на инакомислието и контрола върху информацията. Защитата на правата в интернет е от ключово значение за поддържането на свободата и демокрацията в съвременния свят."

Още: Заплашват Дара Екимова с убийство

На въпроса по какъв начин МВР работи за предотвратяването на подобни заплахи, като тези към Дара Екимова и Ясмин Кирилова, Атанас Илков отговаря, че вътрешното министерство и ГДБОП водят множество кампании за повишаване на интернет грамотността на населението, за да може то да борави безопасно в онлайн пространството.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес