Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моряците са действали професионално: Капитан за освободения танкер с българи на борда

27 ноември 2023, 08:55 часа
Реклама

Моряците от "Сентръл парк" са действали професионално. Целият екипаж се е събрал и се е затворил в цитаделата. Оттам има възможност да се управляват машините на кораба. Има свързочни средства, от които се подават сигнали. Това обясни капитанът Васил Данов в ефира на Нова телевизия. 

ОЩЕ: Плениха още един кораб с българи край Йемен

Според него няма данни, че "Сентръл парк" е бил отвлечен от хуси. „Заплахата остава, въпреки че тази сутрин корабът е бил освободен. Надявам се, че морските държави и всички, които имат отношение и интереси в региона ще се намесят те да бъдат прекратени", заяви той.

Американската помощ е решаваща

По думите му ситуацията с танкера "Сентръл парк" се развила благоприятно заради наличието на американски бойни кораби в Червено море, които наблюдават ситуацията и възпират обстрела към Израел. 

ОЩЕ: МВнР потвърди: Двама българи са на борда на пленения танкер край Йемен

Той уточни, че военните кораби са длъжни да реагират при сигнали за помощ. „Те са длъжни да реагират и при всякакви опити за нарушаване на корабоплаването, пиратски набези, както и други похищения”, каза Данов.

Припомняме, че американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели край бреговете на Йемен танкер "Сентрал парк" и в момента корабът и екипажът му, сред който има и българи, са извън опасност, съобщиха днес американски служители. ОЩЕ: Освободен е танкерът "Сентръл парк", в чийто екипаж има и българи

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес