Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Младите пакистанци не искат демокрация, а Шериат

03 април 2013, 10:11 часа • 9728 прочитания

Над 50% от младите пакистанци са на мнение, че демокрацията няма да донесе нищо добро на страната им, а 40% директно искат налагане на Шериата – законодателство, основаващо се на Корана. Това гласят резултатите от проучване на общественото мнение на Британския съвет, публикувано днес, предаде БГНЕС.

За 11 май в Пакистан е планирано провеждането на исторически парламентарни избори, но сред избирателите на възраст между 18 и 29 г. цари дълбок песимизъм, сочи проучването.

Според 96% от запитаните страната не се движи в правилна посока, а близо 1/3 заявяват, че предпочитат военна диктатура пред демократично управление. 29% ас тези, които вярват в демокрацията като най-добра система за развитие на Пакистан.

Авторите на анкетата подчертават, че никой от участниците в нея няма пряко впечатление от живот в общество, управлявано според законите на Корана. Имащите право на глас пакистанци на възраст между 18 и 29 г. представляват над 30% от гласоподавателите в азиатската страна.

Над 3/4 от анкетираните са на мнение, че управлението на държавата се е влошило през последните 4 г., а 58% не са съгласни с определението "демокрацията е добра за Пакистан". Според авторите на анкетата допустимата грешка в оценките е 1,5 %.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес