Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЕТРО България участва в спасяването на над 141 000 кг храна в партньорство с Българската хранителна банка

30 юни 2024, 16:19 часа

МЕТРО насочва вниманието на обществото към намаляването на хранителните отпадъци чрез специално събитие, посветено на спасяването на храна. Най-големият търговец на едро в България бе домакин на семинара "Практика на спасяването на храна", организиран от Българска хранителна банка в партньорство с БАБХ. В рамките на събитието бяха представени конкретни действия, които биха могли да се приложат на национално ниво. Семинарът предостави възможност за дискусии и обмен на идеи с експерти и представители на организации, които активно работят в хранителната сфера.

Реклама

 „С радост споделяме, че сме на път да утвърдим нашата ангажираност към устойчивото развитие, като разширяваме обхвата на нашите дарения и увеличаваме положителното си въздействие върху общността. Вярваме, че чрез нашето сътрудничество с Българска хранителна банка можем да променим за по-добро живота на много хора и да намалим социалното неравенство. Ще продължим да изграждаме устойчиви практики и да бъдем част от позитивните промени, от които нашето общество се нуждае,“ каза Ива Тафраджийска, мениджър Корпоративни комуникации, МЕТРО България.

 „Щастливи сме, че поставяме началото на тези семинари съвместно в Българска хранителна банка. В рамките на Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021-2026 г.), най-ценно е сътрудничеството между всички участници в хранителната верига. Комуникацията, обменът на опит и адресирането на несъвършенствата, са от съществено значение, за да създадем улеснен процес по хранително банкиране или даряване на храна от производители и търговци, който не затруднява участниците“, заяви д-р Росен Малчев, главен експерт в дирекция Контрол на храните към Централно Управление на БАБХ.

МЕТРО България е част от инициативата на Българска хранителна банка за спасяване на храни от разхищение. От миналото лято до момента, компанията е дарила продукти на стойност около 60 000 лева. Благодарение на партньорството с най-големия търговец на едро в страната, както и подкрепата на други участници от хранителната индустрия, през 2023 г. Българска хранителна банка спаси от разхищение малко над 141 000 кг храна.

МЕТРО дарява годна за консумация храна от своите платформи, включително продукти с нарушена опаковка, сгрешени етикети или отказани за продажба в магазините. Тези храни намират ново предназначение благодарение на сътрудничеството с Българска хранителна банка. През изминалата година, спасената храна достигна до 60 957 лица, в 207 различни програми и услуги.

Като част от ангажимента на МЕТРО за намаляване на хранителния отпадък и подпомагане на общностите е планирано разширяване на даренията от магазините. Те ще включват продукти от категориите фреш и ултра фреш – месо, риба, яйца и млечни продукти, замразени стоки с нарушени опаковки или недобър търговски вид, но годни за консумация, както и сухи храни с продължителен срок на годност или с недобър търговски вид, но с некомпрометирано съдържание и годни за консумация.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес