Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местан: Конфликтът днес е между протестиращите и политическата система

04 септември 2013, 10:55 часа • 9621 прочитания

Конфликтът днес е между протестиращите и политическата система като цяло. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Фокус".

„Тежка заблуда е да мислите, че конфликтът днес е между протестиращите и управляващи. Конфликтът днес е между протестиращите и политическата система като цяло. Въпрос на политическа отговорност е ние да не съучастваме в процеса на делегитимирането на партийната, политическата система в България, защото нищо по-добро не е измислено”, заяви Местан.

Отношението към протестите са мерило за политическа зрялост. Неприемливо е отричането на протеста. Също така, обаче, няма как да приемем всеки протест като основание за дестабилизиране на институциите, като основание за оставка. За ПГ на ДПС няма съмнение, че животът на кабинета на Пламен Орешарски ще се определя от това кой протестира по-силно. Животът на кабинета зависи от социалната му активност”, каза Местан.

Един от силните акценти на протестите е монополите. Има ли наивник, който да твърди, че монополите са паднали от Марс или са продуцирани от Орешарски за един ден? 2% от фирмите усвояваха над 90% от всички средства и от оперативните програми, и по линия на обществените поръчки. Ето това е механизмът за продуциране на монополите”, заяви Лютви Местан и добави: „Ние имаме ясен ангажимент да водим ясна антимонополна политика”.

Протест, оглавен от ГЕРБ, губи своята морална същност, губи ролята си на морален императив. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.  „От днес протестите имат друг характер. До днес протестите, поне формално, бяха граждански. Политическата намеса беше свенлива, в някаква степен задкулисна, включително и „подпомагането” на протестите. От днес обаче забелязваме трансформация на тази въздържана от политическа експлоатация на протестите в открита конкуренция между извънпарламентарната и парламентарната опозиция кой да яхне протеста, кой да бъде политическият изразител на протеста, кой да бъде говорителят на протеста”, посочи Местан.

„Протести, които ще бъдат оглавени от ГЕРБ, вече не са същите протести. Протест, оглавен от ГЕРБ, губи своята морална същност, губи ролята си на морален императив. Този протест става по-организиран, но губи моралната си сила”, добави той.

„Маските паднаха – няма проблем, но трябва да се каже: ГЕРБ има за цел да залага на уличните средства за сваляне на кабинета, а не на парламентарните. Това е въпрос както на право, така и на отговорност. Протестът от граждански е на път да придобие откровено политически характер”, каза още Лютви Местан.

Би било жалко, защото протестите вече изиграват своята роля, правят по-отговорни и това, и следващи управления, освен ако не допуснат да бъдат експлоатирани за политическите цели на онези, които стоят в първопричините за техния масов перманентен и интензивен характер от началото на зимата на 2012 г.”, добави той.

Първата есенна сесия се разполага в контекста на ужасна хуманитарна катастрофа, която изживява сирийският народ заради режима на Басар Асад. Категоричната позиция на ДПС е, че международната общност и България не могат да останат неутрални към тази мащабна човешка трагедия, заяви лидерът на ДПС.

Имаме силни очаквания българското правителство да бъде активен съсубект на изработване на обща позиция на ЕС за конкретните форми на намесване на международната общност за предотвратяване на по-нататъшна трагедия в Сирия", посочи той.

„Самите политическите очаквания са разнопосочни - от очаквания за нормализиране на ситуацията до трепетно очакване за ескалиране на напрежението и предсрочни избори. Искането за предсрочни избори може да е цел, може дори да бъде легитимна политическа цел, но категорично не може да е самоцел. Нормална цел е искането за пълен мандат, но и това не може да бъде самоцел. Не могат да бъдат самоцел нито пълният мандат, нито предсрочните избори", каза още Местан.

„Причината определени политически сили да не са в залата не е нито в ГЕРБ, нито в ДПС, нито в БСП, нито в „Атака", защото кой ще бъде в Народното събрание решава суверенът. Обръщам се към ГЕРБ - готови ли сте да превърнем в принцип правото на всеки неуспял политически субект да подкрепи едно или друго недоволство или да организира като реакция на собствения си неуспех и предизвиканият протест да бъде основание за оставка? Готови ли сте да поемете тази отговорност, да превърнете това в принцип", попита Лютви Местан.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес