Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медийният секретар на президента: Как 24 часа има достъп до думите Георги Радев пред МВР?

14 февруари 2021, 09:07 часа • 27471 прочитания

От години „24 часа“ не се свени да се позовава на ПИК, въпреки, че вестникът формално е подписал Етичния кодекс на българските медии.

Според кодекса вестникът обещава да предоставя на читателите си достоверна информация; че няма преднамерено да скрива или изопачава факти; че няма да публикува информация, за която знае, че е невярна... и много други неща.

Проблемът е, че „24 часа“ и ПИК тиражират лъжи. Последната минава всякакви граници и няма как да влезе в определението журналистика, основана на професионални и етични стандарти. Това, което ни предлагат двете, е нещо друго, пише секретарят за връзка с медиите към президента Кирил Атанасов във Фейсбук.

„24 часа“ и ПИК последователно „информираха“ обществото, че синът на президента е участвал в „купон в заведение/пицария“, в нарушение на обявените противоепидемични мерки, за „замеряне на хора с камъни/бутилки“, за „задържане“ и „отвеждане в РПУ“, за „отказ на родителите да вземат сина си“. Всичко това не е истина и беше публично опровергано, но явно не е проблем за двете.

Класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници" оставя България на незавидното 111-о място и публикациите на „24 часа“ и ПИК дават известена представа защо това е така.

Не по-малко интересно е, че „24 часа“ има достъп до това, какво е казал синът на президента вчера в МВР. Думите му опровергават манипулациите в „24 часа“ и ПИК, но въпросът в чий интерес работят някои институции, също остава отворен.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес