Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова: Плевнелиев да заповяда на заседанието в петък

14 август 2013, 10:13 часа • 6006 прочитания

В мотивите за налагане на вето върху актуализацията на бюджета на президента, няма икономическа логика и правни аргументи. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" и зам.-председател на народното събрание Мая Манолова пред Нова телевизия. Според нея с действията си Росен Плевнелиев умишлено забавя подготовката на бюджета за следващата 2014-а година.

Манолова обяви, че президентът Росен Плевнелиев ще бъде официално поканен на парламентарното заседание в петък. Тогава депутатите ще обсъдят и гласуват отново върнатите от държавния глава текстове по актуализацията на държавния бюджет. Идеята на парламентарното ръководство е Плевнелиев още веднъж да защити аргументите си срещу емитирането на 1 милиард лева нов дълг.

Манолова бе категорична, че цялата парламентарна група на „Коалиция за България" ще бъде налице в пленарната зала и ветото най-вероятно ще бъде отхвърлено.

„Силата на това правителство е в това, че то стриктно изпълнява своята програма. Няма друг парламент, който плътно да се приближава към това,което е обещал и да работи в интерес на българските граждани. Големият страх е, че правителството ще свърши добра работа. И ветото, и радикализирането на протестите цели да пречи на правителството да работи за хората", заключи Манолова.

Нито парламентът, нито правителството, са институциите, които имат принос в, образно казано, прекъсването на „мостовете" между институциите и между парламентът и гражданите, заяви зам.-председателят на Народното събрание.

Манолова обясни, че още много преди хората да излязат на улицата, кабинетът имал намерението да работи в диалог с гражданското общество и гражданските организации и сдружения.

„Тъй като бях свидетел как в предишния парламент имаше тотална липса на чуваемост, аз се бях зарекла, че ако имаме мнозинство в парламента, ще направя всичко възможно, за да поставим по друг начин нашите отношения с гражданските структури. Съжалявам, че сега всички разговори и обществени дебати, които прави правителството, изглежда се случват под натиск", обясни депутатът.

Организаторите на протестите желаят да няма диалог „чрез поставяне на ултиматуми, чрез пречене на разговорите на институциите с протестиращите", смята Манолова.

Според нея вече има хора и институции, които не искат да предпазят правителството от грешки и даде пример с президента Росен Плевнелиев, който „се старае да пречи на това изпълнителната власт да си свърши работата".

Манолова коментира и още една актуална тема - новия Изборен кодекс, като заяви, че в края на месеца най-вероятно ще има готов във всички възможни варианти Изборен кодекс.

Той ще послужи за конкретна база за дебат, за да се вземат решения по най-важните положения като какво да бъде гласуването и каква да бъде изборната администрация.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес