Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манчестър Сити надигра убедително Нюкасъл

15 декември 2012, 16:41 часа • 11448 прочитания

В дерби срещата от 17-ия кръг на Премиершип „Манчестър Сити” спечели с 3:1 като гост на „Нюкасъл”. Така „Сити” се приближи на 3 точки от „Манчестър Юнайтед” в битката за титлата в Англия, а „Нюкасъл” остава близо до дъното.

Първо полувреме

Мачът започна изключително бурно, като още в 9-тата минута Серхио Агуеро откри резултата. Попадението дойде след прецизен пас на Яя Туре и неуспешен опит за изкуствена засада от защитата на „Нюкасъл”, в следствие на което Тевес излезе сам срещу Тим Крул и подаде на останалия сам срещу вратата на Агуеро – 0:1.

До този момент „Нюкасъл” стоеше дори малко по-добре на терена, но голът им дойде като студен душ и „Сити” се развилняха. Само за 10-15 минути шампионите на Англия спокойно можеха да водят с поне 3:0, но гредата и невероятните намеси на Крул плюс избивания на голлинията от защитници на „свраките” запазиха резултата.

„Нюкасъл” обаче контраатакуваше опасно, като най-чистото им положение за първото полувреме дойде в 25-тата минута, когато Джо Харт изби на два пъти с котешки рефлекс удари Папис Сисе и Демба Ба. Все пак „Сити” не отпуснаха газта и въпреки че един от най-силно игралите за „гражданите” - Самир Насри, се контузи и напусна терена в 35-тата минута, само три по-късно Хави Гарсия вкара с глава след корнер – 0:2.

Второ полувреме

И втората част започна бурно, като още в 49-тата минута Демба Ба върна един гол за домакините. Попадението стана факт след центриране от корнер, изчистване с глава на Агуеро, но Фабрицио Колочини успя да стигне до топката и да я изрита обратно балонно в наказателното поле на „Сити”. Там Демба Ба се измъкна от опеката на небесносинята защита и с глава заши топката в горния десен ъгъл на Харт – 1:2.

Само две минути по-късно Папис Сисе за малко да изравни, но мощният му шут мина над горната греда. „Свраките” натискаха бясно, но „Сити” можеше да ги пореже много лошо в 56-тата минута, когато Тевес излезе сам срещу Тим Крул, но вратарят успя да го блокира навреме.

Постепенно играчите на „Нюкасъл” започнаха да отпадат физически и „Сити” успя да се възползва. В 77-та минута Давид Силва изведе в наказателното поле Сабалета, той пусна топката назад и там Яя Туре с лек удар намери долния десен ъгъл на Крул – 1:3.

Това попадение реално реши нещата – „Нюкасъл” се обезвериха, а Серхио Агуеро пропусна на два пъти от чисти положения да вкара още един гол за „Сити”. В последната минута Колочини изпусна да вкара още един гол, след като не овладя лошо избита топка след корнер на самата линия на малкото наказателно поле.

Защо „Сити” победи?

Голямата разлика дойде от халфовата линия. Яя Туре и Давид Силва категорично наложиха превъзходство в тази зона като класа на представяне. Липсата на Бен Арфа нямаше как да бъде компенсирана и „Нюкасъл” нямаше какво да противопостави на „гражданите”.

Автор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес