Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският въпрос, обяснен като за Орбан: Спас Ташев призова Унгария да помогне на Скопие да се демократизира

27 септември 2024, 10:52 часа • 958 прочитания

"Ние желаем нашите братя и сестри в Северна Македония да станат част от ЕС. Затова апелираме към Вас да съдействате на Скопие да се демократизира, да изпълни поетите пред целия ЕС ангажименти и да тръгне успешно по пътя на евроинтеграцията". 

Това посочва доц. д-р Спас Ташев в отворено писмо до унгарския премиер Виктор Орбан, който е на посещение в югозападната ни съседка. В писмото си доц. Ташев, който е  съпредседател на Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията на РС Македония, се опитва да обясни на Орбан Македонския въпрос.

Той настоява независима европейска мисия да посети Северна Македония, да се срещне с репресирани македонски българи и в крайна сметка да защити техните човешки права. ОЩЕ: Полиция, хеликоптери, дронове: Охрид се готви за срещите на Орбан и Мицкоски

"Твърдение на властите в Скопие, че България отричала съвременната македонска идентичност, е клевета, с която се заблуждава северномакедонската и европейската общественост, че някой друг е виновен за неуспеха на евроинтеграцията. Всъщност сегашните политици в Северна Македония не се интересуват от членство в ЕС, а в т.н. „Отворени Балкани“, известни повече като сръбски свят", каза доц. Ташев.  

Доц. Ташев отбелязва още, че през последните няколко години Унгария е закупила част от медиите в Северна Македония и в тях непрекъснато се разпространяват фалшификации на обективни факти и се отправят съвременни антибългарски послания. ОЩЕ: Доц. Спас Ташев: Скопие дава десен мигач, но завива наляво

Македонският въпрос, обяснен като за Орбан

Доц. Ташев интерпретира интервю от 1970 г. на Иван Михайлов, последният лидер на автентичната ВМРО. Междувременно той се опитва да обясни проблемите в Северна Македония чрез Войводина, която е автономна област в Северна Сърбия с административен център Нови Сад и се състои от над 25 етноса и 6 официални езика.

"Нека да вземем за пример Войводина, която от късното Средновековие е част от Австроунгарската империя и от територията на унгарската корона. През 1918 г. е окупирана от Сърбия и местното унгарско население е подложено на преследване. Представете си обаче, че през 1934 г. Коминтерна излиза с позиция, че има войводинска нация. След 1945 г. този план е задвижен и на местните унгарци се забранява да изявяват унгарска идентичност и тя насилствено да се заменя с „войводинска“. На базата на местния унгарски диалект започва да се създава нов език, наречен „войводински“ и той се налага навсякъде в обществения живот. Унгарската азбука е заменена със сръбска. Постепенно започват да се изхвърлят от употреба унгарски думи и да се заместват със сръбски. Забранена е и унищожена всяка литература, написана на унгарски литературен език. 

Цялата унгарска история на Войводина е напълно фалшифицирана. Във всеки учебник по история, на всяка крачка и при всеки случай, от страна на всички власти, постоянно се изтъква, че историята на Войводина е нещо отделно и че няма нищо общо с историята на Унгария.

Всички герои в унгарската история на Войводина са наричани войводински, а не унгарски. В училищата се преподава литературата на всички останали съседни народи, освен унгарската. Тъй като властта се бои, че младежта ще схване как поезията и прозата на литературния език на Унгария е написана всъщност на онзи език, който е собствения език на самите войводински унгарци. Младежта веднага би разбрала, че е подложена на денационализация. ОЩЕ: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания 

Създадена е отделна войводинска църква, успоредно с една специална пропаганда, че някога уж е имало автокефална войводинска църква, която била узурпирана насила от Унгария. По този начин новата власт и чрез църквата работи най-енергично за създаване на отделна войводинска народност. Пропагандата поддържа, че не се касае до изкуствено създаване на отделна войводинска нация, а само наново се възстановява войводинската народност, независимо че такава никога не е съществувала.

Войводина е провъзгласена като автономна република в състава на Югославия с намерение да се заблуждава външния свят. Освен това непрестанно във вестници, в училищата, при специални събрания, винаги с най-лоши думи се говори срещу всичко унгарско, като се прибягва и до най-невероятни измислици.

От една страна властите упражняват посочените насилия, а от друга страна с разни привилегии, служби и пари, неуморно се стараят да привлекат различни елементи от унгарците във Войводина. Всичко това се прави в името на плана за „възкресението“ на войводинската нация. Които местни унгарци не са съгласни с тази политика, те са подложени на преследване и масови убийства", обяснява в писмото си съпредседателят на Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията на Република Северна Македония. ОЩЕ: След "не" за преговори за членство: ЕС дава пари на армията на Северна Македония

"Заменете сега историческото име Войводина с историческото име Македония, заменете името войводински унгарец с името македонски българин. Вие ще имате пред себе си картината на истинското положение, което е създадено в земята на част от моите предци след идването на комунизма на власт в Югославия", призовава доц. Ташев. 

"Сега е редно да попитам: би ли се намерил макар само един унгарец, който би одобрил такъв план за Войводина, какъвто тук на кратко е очертан? Не е ли нормално всеки българин да се бори с демократични средства срещу подобно положение, съществуващо в днешна Северна Македония?, пита още той. 

За българи в Македония не се е говорило в близкото минало

Той отбелязва, че съвременна Европа дълго време не е разбирала същността на истинските проблеми в младата европейска държава, която възникна върху югославското комунистическо наследство.

"Това наследство е болезнено и в България, защото някогашният комунистически режим в София не позволяваше да се говори за българи в Македония, за да не се разваляли отношенията между социалистическите държави. Аз самият принадлежа към македонското движение от 1984 г. като 17-годишен ученик, когато бях арестуван от комунистическата Държавна сигурност, само защото отстоявах правата на българите Македония и заради тази ми дейност срещу мен бяха „протестирали югославските другари“. Държа да подчертая, че още тогава смятахме, че в Югославия се изгражда македонска идентичност и никога никой в България не е отричал този факт. Ние само искахме да се защитят човешките права на тези лица, които въпреки постоянните репресии и всекидневна антибългарска кампания, продължават да съхраняват своята българска идентичност", разказва още доц. Ташев. ОЩЕ: Единодушно депутатите приеха декларация след острия тон на Северна Македония

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес