Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македония пуска филм за зверствата на Титовата ДС

17 декември 2012, 10:13 часа • 35914 прочитания

От днес в съседна Република Македония започва излъчването на документален филм за зловещата секретна полиция на бивша Югославия - УДБА, предаде БГНЕС.

В десет серии зрителите ще имат възможност да чуят разказите на над 70 души - историци, публицисти, преки участници в събитията, ръководители в УДБА, доносници, включително и убийци и високопоставени политици от онова време. Във филма са включени и жертви на атентати, които са преживели нападението, или техни близки.

В документалния филм се разказва съдбата на над 60 отделни жертви, отвличания, убийства в затворите, политически провокации и масови репресии.

Авторът на филма анализира действията на югодиктатора Йосип Броз Тито и спрямо църквата, сблъсъкът с Източния блок, зловещият концентрационен лагер Голи Оток, масовото избиване на хърватски и сръбски политически противници. 23 години след разпадането на бивша Югославия става ясно, че над 2 млн. души са били следени - всеки агент на УДБА лично следял поне десет души. Репресивният апарат е бил много по-голям от този в бившия Съветски съюз, а методите за мъчения, фалшиви свидетели, изфабрикувани дела и процеси, ликвидиране на противници без съд надминавали и най-страшните времена на Сталин.

В предварителния разговор авторът на филма подчертава и "желязната връзка на югодиктатора Тито с УДБА".

Редактор: Десислава Ушатова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес