Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лазар Радков посочи какви качества и опит трябва да притежава един политик

02 април 2021, 15:28 часа • 5911 прочитания

"Какви качества и опит трябва да притежава един политик? ПЪРВО и преди всичко, този човек трябва да е управлявал нещо в частния сектор и да го е управлявал успешно. Примерно, частен бизнес, който е предоставял качествени продукти и/или услуги, бил е печалба, клиентите са били доволни и бизнесът се е разраствал.

Или поне да е управлявал минимум някакъв малък отдел в някоя голяма фирма. Отделът да е постигал заложените резултати, както и шефовете, и подопечените му да са били доволни от него", пише Лазар Радков в социалната мрежа Фейсбук.

"Защото в противен случай често се получава, че хора, които една будка за вестници не са управлявали в живота си, решават как да се харчат милиони и милиарди, кои инвестиции са добри и кои бизнеси са иновативни и трябва да получат финансиране ...

ВТОРО, човекът трябва да е развивал, участвал в или поне да е подкрепял активно доброволческа кауза продължително време. Кауза, която облагородява и прави света около нас малко по-добър. Или помага на хора, които не могат да си помогнат сами. С две думи - трябва да се е занимавал безвъзмездно с дейности, не защото ще му донесат някаква облага, а защото вярва, че така е правилно.

Нали не очакваме, че човек, който не е засадил едно дърво, не е почистил една градинка и не е ходил и един ден да доброволства в някой дом за сираци, да ни убеди, че като влезе във властта, изведнъж ще почне да му пука за хората от обществото и проблемите, които имат?

ТРЕТО, човекът, който иска да влезе във властта със сигурност НЕ трябва да бъде беден. Не е нужно и да е богат. Но със сигурност трябва да може да си плаща сметките и трябва да може да си прави сметката. Защото човек, който няма пари, е изключително лесно да бъде купен. А и аз лично със сигурност не искам човек, който не може да си прави сметката и вечно дължи пари, да управлява милиони и милиарди от събраните от нас данъци.

ЧЕТВЪРТО, този човек със сигурност трябва да има някаква експертиза в нещо. Трябва да има задълбочени познания и опит в поне една област. И по възможност да е област, която е полезна и нужна при управлението на една държава. Понеже е важно да изглеждаш добре пред камера и да можеш да говориш добре, ама е хубаво като има нужда да се измисли нещо работещо или да се свърши някоя работа - да има някой с нужните знания и опит да го измисли и да свърши работата адекватно, щото ... не е като да не сме се нагледали на безумия, породени от липса на експертен капацитет.

ПЕТО, ако този, който е тръгнал да оправя държавата, иска да промени нещо в нея - той ВЕЧЕ трябва да работи по казусите, които иска да промени. Да, когато си в управлението, можеш да направиш хиляди пъти повече, но не подценявайте възможностите на обикновените хора. Искаш администрацията да си върши по-ефективно или изобщо работата? Натискаш ли ги по устав с жалби? Алармираш ли медиите за нередности? Искаш да има часове за финансова грамотност в училищата? Създаваш ли учебни материали за финансова грамотност? Свързали се с образователни платформи (като уча.се) или влогъри с цел популяризирането им? Бихте ли гласували на някой, който иска да оправя държавата, но не е положил грам усилие да помисли какво да може да направи тук и сега и да се напъне да го реализира? Защото аз не бих.

С две думи, засилилият се към властта човек трябва да бъде ВЕЧЕ успешен в някоя област, да бъде уважаван и от тези под, и от тези над него, да има експертиза, да умее да ръководи, да е финансово грамотен и най-вече финансово дисциплиниран и да помага и движи каузи, които ВЕЧЕ облагородяват непосредствената среда около него. И най-вече човек, който вече ДЕЙСТВА по нещата, които иска да се подобрят.

И това са само ясно видимите и що-годе ИЗМЕРИМИТЕ показатели. Разбира се, според моите лични разбирания и ценности.

И като погледнем кандидатите за народни представители и бъдещи политици и за запитаме колко от тях изпълняват изброените критерии, и бързо става ясно, защо на толкова много хора ни е толкова трудно да вземем решение кого да подкрепим.

А дори да намерим някой достоен според нас, обикновено той е в компания с хора, които никога не бихме да виждаме в политиката .. но, уви.

И до тук коментирахме качества и опит, които могат да бъдат долу-горе преценени и без да сме спали в едно легло с дадения човек.

Има обаче и други като да не е алчен, да си е надвил на масрафа, да държи на принципите си, а не да ги променя според това, накъде духа вятърът, да осъзнава, че грижата за общото е също толкова важна, колкото и грижата за своето .. и още много.

И в повечето случаи тези последните стават с видими и понякога след като белята вече е станала. Но това е част от играта. Затова аз лично гледам изброените в началото пет характеристики и разчитам, че хората, които ги покриват, ще покриват поне малко от малко и останалите.

"Ама представителната демокрация не работи така!" - ще каже някой и ще бъде напълно прав.

Само че в България представителната демокрация така или иначе не работи особено. Идеята на представителната демокрация е различни групи хора да излъчат свои представители, които да да ги представляват и да защитават интересите им.

Само дето аз не познавам много хора, които се чувстват представлявани. Всъщност, сещам се само за двама, а бройката, с които съм говорил през годините по темата е доста голяма. И единият се беше намъкнал в някаква схема, а на другия му бяха обещали да го уредят в друга схема. Не знам, дали са го уредили, защото и на двамата им казах, че не искам да ги виждам повече.

Та, толкова за представителната демокрация в България.

Прегледайте пак кои са моите критерии и ако ви харесват - ползвайте ги цялостно или частично. И мислете.

И, да - и на мен, също като на вас ми е трудно!

Успех и да сме живи и здрави!

Каквото и да стане тази неделя - хората, които могат да използват главата си по предназначение и да бачкат здраво, все ще се оправят!

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес