Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментар №2 на седмицата: Мълчанието на социолозите е като тишината в спалнята

07 октомври 2023, 10:35 часа • 4325 прочитания

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 3000 ваши прочитания в Actualno.com.


Спотаили са се всички социологически агенции и чакат нещо, не е ясно какво. В други кампании са ни заливали с проценти от зори до здрач, а сега си траят. Това мълчание е като тишината в спалнята - не вещае нищо добро. Нито за сглобката, нито за самите нас, макар да не сме съвсем като агнетата от онзи филм.

За да не ни натрапват евентуалните победители още от самото начало на кампанията, както правят друг път, със сигурност има някакви причини. Най-вероятната е от финансово естество. Ако няма пари за сондажи, логично е и самите сондажи да отсъстват от иначе интересното ни ежедневие.

Или пък има наддаване? Част от кандидатите в големите, пък и в по-малките градове, са кметове с по няколко мандата и ще се борят с нокти и зъби за още един мандат. Не че може да се докаже, но по някаква случайност честичко най-добри резултати в изборите у нас постигат онези, които инвестират най-много в социологията.

Още: Социолог: Партиите използват проучванията с цел пиар, а не като метод да организират своите послания

В София пък битката ще е за всеки глас, защото към момента вотът изглежда доста разпарчетосан. Впрочем, може именно това да е и реалната причина да няма вълнуващи сондажи с още по-вълнуващи проценти. Каквото и да се прогнозира, избирателят ще го опровергае.

Всъщност точно тези избори са наистина трудни за прогнозиране. Говори се, че ГЕРБ ще разтури сглобката, а може би това ще стане дори преди вота. И ако наистина стане, какво правим с регионалните сглобки, разпоредени от централите? Хората вече са си напечатали дипляните да агитират избирателя да гласува за местна не-коалиция. Борисов едва ли ще направи резки движения и то не за да не им обърка техните планове, а за да следва своя. Какъвто и да е той, едва ли е свързан с отстъпление.

В левите среди има оживление и уж някакво привидно единство, поне за София. Защо обаче неслизащите иначе от екран леви социолози и политолози са се изпокрили в последните дни? Може да са много заети. Да, това е твърде вероятно. Бъдещето им е неясно като самата им дейност и вероятно обмислят ребрандиране с цел оцеляване. Не че не сме го виждали и преди.

Липсата на категоричност може пък и да е за добро. Може наистина да се пренарежда играта по начин, който не устройва работещите на повикване говорещи глави. Може пък да си се получат реални резултати за отделните кандидати, колкото и невероятно да звучи това за българските условия.

Още: Няма да стреляме по социолозите, само ще им се посмеем

Дали пък измерителите на влияние не са усетили, че правителството може да се разтури още преди датата на вота? Гледайки какво се случва в парламента и слушайки всички скандали и дрязги около блокадите и протестите, няма как да се сърдим на социолозите, че си траят. Може би иде нещо, което изненадва дори самите тях.

Объркан е драгият избирател. По-объркан отвсякога. И ако му звъннат да го питат за кого ще гласува, със сигурност ще им тегли една благословия. Дали пък не е това причината да нямаме все още проценти и победители?

Впрочем, вие познавате ли жив човек, когото някога изобщо да са питали по телефона за кого ще гласува? Аз - не.

Автор: Стефан Стефанов

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес