Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коледните базари у нас не плащат права за музика, алармира Музикаутор

02 декември 2021, 13:59 часа • 2991 прочитания

Нито един от коледните базари, открити в София и в другите градове в страната, не са сключили договори за уреждане на авторските права за музиката и не са заплатили възнаграждения за авторите. Това се казва в позиция на Музикаутор, изпратена до медиите.

По този повод организацията е подала сигнал до Министерство на културата, с който иска да бъдат проверени и при установени нарушения да бъдат съставени актове на организаторите на "Немски Коледен Базар София" и "Коледен Базар Капана".

Заедно с това Музикаутор информира и Столична община, че на нейна територия се организират събития в нарушение на закона. Според Музикаутор това трябва да бъде ясен сигнал за всички, които организират коледни базари без надлежния музикален лиценз.

Данните на организацията сочат, че това е масов проблем и ако миналата година все пак някои от организаторите са уреждали правата за музиката, то тази година нито един организатор на коледен базар в България не е изпълнил законовото си задължение. "В същото време музиката има основна роля, носейки коледно настроение за посетителите и оборот на всички търговци, които предлагат продукти и услуги в рамките на коледните базари", пишат от Музикаутор

"Подобно отношение към авторите на музика граничи с цинизъм, като се има предвид, че за коледен базар с до 2000 посетители на ден ставката по тарифата на Музикаутор е 75 лева на ден", коментира изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

По думите му за разлика от България, в Германия е практически невъзможно да се организира подобно мероприятие, ако не са уредени правата за музиката. Ето защо Музикаутор е изпратила и нарочен сигнал и към посолството на Германия, като го информира за ситуацията с "Немски Коледен Базар София".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес