Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катар предложи създаване на фонд от $1 млрд. за Ерусалим

26 март 2013, 12:28 часа • 4340 прочитания

Катар призова днес за незабавно съставяне на фонд в размер на 1 млрд. долара за помощ за палестинците в Източен Ерусалим и предложи да отпусне 250 милиона за неговото захранване, предаде Ройтерс.

Катарският емир шейх Хамад бин Халифа ал Тани отправи предложението си на откриването на срещата на Арабската лига в Доха. Главна тема на тази среща ще бъде кризата в Сирия и задънената улица, до която достигна палестинско-израелският мирен процес.

Емирът не се спря обстойно върху практическите аспекти на фонда. Но арабите се безпокоят, че изграждането на израелски селища в земите, окупирани през войната от 1967г., и по-специално в Източен Ерусалим, правят невъзможно решението за две държави, подкрепено от САЩ.

В същото време стана ясно, че израелските власти възобновяват данъчните отчисления за Палестинската автономия, се казва в разпространено изявление на премиера Бенямин Нетаняху.

В изявлението се отбелязва, че министърът на финансите Яир Лапид в скоро време ще даде разпореждане за преизчисляване на средствата, дължими на Палестинската автономия.

Миналата година Израел взе решение за замразяване на данъчните отчисления за палестинската администрация, след като автономията получи статут на държава-наблюдател в ООН.

Решението за възстановяване на данъчните отчисления бе взето след визитата на президента на САЩ Барак Обама в Израел.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес