Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са опциите при спешна нужда от пари?

21 юни 2024, 09:51 часа • 5712 прочитания

Животът е пълен с изненади и по-често идват със своята цена. Независимо дали става въпрос за внезапна нужда от ремонт на колата, спукана тръба у дома, неочаквани медицински разходи или спешно пътуване, намирането на бързи пари може да бъде предизвикателство.

Спешността и непредвидимостта на тези разходи правят изключително важно да има предварителен план за справяне с тях. Когато настъпи извънредна ситуация, последното, което искате, е да бъдете неподготвени.

Макар да звучи плашещо, има начин човек да се подготви - с търпение, стратегия и правилните инструменти. Това са разковничетата, които могат да помогнат при всякакви финансови затруднения.

Тази статия дава практични съвети за осигуряване на бързи средства в извънредни финансови ситуации.

Какви са опциите при спешна нужда от пари?

Заем от приятел

Заемането на пари от приятели или семейство може да бъде бързо решение при спешна нужда от пари. Въпреки това, важно е да подхождаш с внимание към тази опция, за да избегнеш напрежение в отношенията. Заедно направете план за погасяване на задължението, за да запазиш доверието.

Потребителски кредити

Заемите от банка или небанкова финансова институция могат да осигурят достъп до  средства. Важно е да внимаваш при избора си, за да не изтеглиш заем, който е с неизгодни условия за теб – с висока лихва, по-висока месечна вноска, отколкото можеш да си позволиш, или друго. Винаги сравнявай офертите, чети условията и търси кредитор, който предлага гъвкави условия за погасяване.

Кредитна карта за спешни случаи – пари до минути

Кредитните карти могат да бъдат спасителен пояс в непредвидени ситуации, благодарение на удобството и бързината, с които можеш да получиш средствата – ако вече имаш издадена такава. Ако нямаш обаче – можеш ли да вземеш кредитна карта до минути. Отговорът е – да.

Едно от иновативните решения за бърз достъп до спешни средства е кредитната карта Бяла Карта. Вече можеш да заявиш и получиш бързо и изцяло дигитално, а при одобрение парите може да са в телефона ти само след 5 минути. Това я прави идеалното решение за моментите, в които имаш спешна нужда от пари.

Още по-хубавото е, че можеш да заявиш и получиш картата по всяко време на денонощието, всеки ден, където и да си. Това значително удобство се дължи на автоматизирания процес за разглеждане на заявката.

Активирането и използването на Бяла Карта е лесно и удобно – само трябва да следваш стъпките за активиране на дигиталната карта. С максимален кредитен лимит до 5000 лева тя ти дава възможност да имаш всички тези пари налични на твоето мобилно устройство - само за теб и с минимални изисквания.

Колата те изоставя на пътя и ти трябват пари за пътна помощ, в чужбина си, а установяваш, че портмонето ти е откраднато, детето чупи прозореца на съседа, хладилникът се разваля в жегата – няма проблем. С Бяла Карта можеш да имаш парите, за да разрешиш проблема в рамките на минути, без хартия и без затруднения.

Спестявания

И за финал, но не на последно място – спестявай. Каквото и да говорим, спестяванията са най-добрият начин да имаш готовност да реагираш в извънредни ситуации. Наличието на фонд за спешни случаи е нещо, което може да даде голямо спокойствие в ситуация, в която имаш нужда от пари.

За да можеш да спестяваш обаче, трябва да имаш добра финансова култура. Ако имаш за цел да започнеш да създаваш такъв фонд, можеш да следваш някои основни правила:

Автоматизирай спестяванията си. Настрой автоматични преводи от разплащателната към спестовната си сметка. По този начин редовно ще прехвърляш пари към фонда за спешни случаи – без никакви усилия.

Постави си реалистични цели. Определи каква сума искаш да спестиш и си постави реалистичен срок, в който да можеш да го постигнеш. Златното правило за фонда за спешни случаи е да имаш пари, с които да покриеш разходите си за живот за период от три до шест месеца.

Намали ненужните разходи. Прегледай месечните си разходи и помисли дали не можеш да намалиш част от тях, за да пренасочиш сумата към фонда си за спешни случаи.

Справянето със спешни разходи не трябва да бъде стресиращо. С правилната подготовка и инструменти, можеш да ги преодолееш лесно. Чрез изграждане на фонд за спешни случаи и познаването на кредитни инструменти като Бяла Карта, можеш да осигуриш бърз и лесен достъп до необходимите средства в случай на спешност.

Не чакай следващия неочакван разход без подготовка – предприеми необходимите действия, за да осигуриш финансовото си бъдеще.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес