Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как протече спасителната операция в Стара планина? Разказва нейният ръководител

23 юли 2024, 08:02 часа • 745 прочитания

Как протече спасителната операция в Стара планина след като мълния удари баща и дете, разказа в сутрешния блок на бТВ планинският спасител Красен Георгиев, координирал вчерашната операция.

Подробности за операцията

"В ранния следобяд получихме сигнал за двама души в безсъзнание в района на връх Купена в Централна Стара планина. Сигналът беше подаден от младеж на 13 години. С оглед на това, че младежът беше сам и беше част от семейството, веднага решихме да организираме възможно най-бързия начин за извеждането му от тази ситуация, въпреки неприятното метеорологично време", каза планинският спасител.

Той уточни, че времето за реакция е било от порядъка на около два часа и половина - три

"Всичко това е във връзка с изчакването на бурята да премине. Никоя машина не може да лети в такава ситуация. Паралелно с това започна веднага наземна операция, чиято цел беше да се стигне до пострадалия, най-малкото той да бъде приютен и успокоен", уточни спасителят. 

"Има достатъчно възможности човек да се информира за метеорологичната обстановка, да предвиди какво би могло да се случи, да си избере маршрута. Случаят вероятно е нещастно стечение на обстоятелствата, отколкото недооценка", добави Георгиев. ОЩЕ: Ударените от мълния в Стара планина мъж и дете са починали

Защо армията?

Вчера хеликоптер "Кугър" на военновъздушните сили е излетял от базата в Крумово, за да участва в спасителната акция. 

Георгиев коментира, че е използван самолет на армията, защото медицинският хеликоптер е бил в профилактика, която се прави след определен брой летателни часове. 

"В конкретния случай нямаше да бъде по никакъв начин по-бързо, защото главният фактор беше бурята на място, силният валеж, силния вятър. Времето щеше да бъде едно и също. В друга ситуация може би щеше да бъде по-бързо, но в конкретния случай е така", добави Георгиев. 

Какво трябва да знаем за мълниите?

В сутрешния блок на бТВ експертът по мълниезащита Радослав Калчев даде съвети какво да правим при буря и мълнии в планината. 

"Ако всички опции са изчерпани и се намираме в нищото, стремежът ни трябва да бъде да се спуснем от върха. Да избягваме водните потоци и най-доброто, което може да направим е в песъчлива повърхност да  клекнем ниско и да приберем тялото. Ако времето и ситуацията позволяват, трябва да се освободим от всички метални части", каза Калчев. По думите му те трябва да са на около 15-20 метра от нас.

"Ако със себе си имаме палатка или чувал, хубаво е да го подолжим под краката си", обясни той. 

Калчев обърна внимание, че металът привлича токът на мълнията. "Мълнията има и вторичен ефект. "Ако хората са се били захванали на тази метална част, са ударени от тока на мълнията", добави той. ОЩЕ: Пострадалото от мълния момче в Стара планина е контактно, загинали са баща му и сестра му

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес