Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йоджалан потвърдил, че ще призове за примирие

18 март 2013, 17:20 часа • 5642 прочитания

Лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдулах Йоджалан е потвърдил, че в четвъртък, 21 март, ще призове за историческо примирие. Това съобщи прокюрдски депутат след среща с осъдения лидер на ПКК, предаде АФП.

„Продължавам своята подготовка да отправя призив на 21 март по време на тържествата по случай Кюрдската нова година. Декларацията, която ще направя, ще бъде историческа”, гласи писмо от Йоджалан, прочетено пред журналисти в Истанбул от депутата Селахатин Демиртас.

Турските власти водят преговори за мир с Йоджалан от октомври миналата година с цел разоръжаване на терористите. ПКК, която е смятана за терористична организация от Турция и голяма част от международната общност, казва, че половината от нейните общо 7 хиляди терористи са в Турция, а другата половина са в Северен Ирак, където имат лагери в отдалечените непроходими планини. Според турското правителство броят на терористите е по-малък.

Преди дни Кюрдската работническа партия освободи осем държани в плен турски военни и цивилни представители в рамките на започналия процес за мирно уреждане на кюрдския конфликт.

Турските медии, съобщиха, че пленниците - шестима войници, полицай и кандидат-околийски управител, са били предадени от бунтовниците на турска делегация, включваща правозащитници и двама депутати от прокюрдската Партия за мир и демокрация. Турската делегация е била охранявана от сили за сигурност на иракските кюрди. Предаването се е осъществило в планинския район на Амадия в Северен Ирак, в който се намират лагери на ПКК.

Един от военните командири на ПКК - Сюлейман Шахин с кодово име Бавер Дерсим, е заявил, че предаването на пленниците не е обвързано с условия и е хуманен акт.  Той изразил надежда, че освобождаването на пленниците ще допринесе за процеса на мирно решение на кюрдския конфликт. Бунтовническият командир посочил, че освобождаването е в отговор на призива на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан и подчертал, че пленниците не са били малтретирани.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес