Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел: Препоръката на МВнР да не се пътува до Ерусалим е контрапродуктивна

16 октомври 2015, 15:42 часа • 5492 прочитания

Контрапродуктивна е препоръката на българското МВнР категорично да не се пътува до Ерусалим, заяви пред журналисти новият посланик на Израел у нас г-жа Ирит Лилиан, предаде БГНЕС.

„Всяко едно такова предупреждение, отправяно от МВнР, е техническа стъпка, целяща да не бъдат излагани на риск граждани на съответната страна. Но ние мислим, че специално това предупреждение не отразява реалностите на място. Много хора, които тези дни посетят Израел, ще видят, че това е най-сигурното място, независимо дали става дума за туристи или бизнесмени“. Г-жа Лилиан допълни, че контактите между двете страни са най-разнообразни, независимо дали става дума за туризъм, бизнес или пътувания по религиозни причини.

Посланикът на Израел, която ще връчи акредитивните си писма следващата седмица, изрази мнението си за ситуацията в нейната страна. Според нея случилите се напоследък терористични нападения са или дело на терористи-индивидуалисти, или на членове на малобройни групи от по 2-3 души, поради което е трудно да се предвидят техните намерения. Става дума за хора, които преди това не са имали подозрително държане или дейност в съмнителни групировки, в джамии или в обществото.

В повечето случаи става за млади хора, най-младият е на 13 г. , но повечето са около 20-годишни. Посланик Лилиан спомена някои от най-драстичните случаи на атентати. При един от тях става дума за 59-годишен мъж с добре платена работа – в една от най-големите комуникационни компании и с гарантирана висока пенсия след 4-5 години – т.е. има много какво да губи. Въпреки това той предприема терористични действия. Блъсва колата си в автобусна спирка и след това излиза и размахва ножа. „Ако това е било инцидент – да, стават и такива неща. Но след катастрофа никой не излиза от колата и не започва да убива хора с нож“, е коментарът на Лилиан. Всъщност това е пример, че във вълната от насилие участват две групи хора – или много млади, или улегнали, но обединени от желанието да убиват.

Повечето извършители идват от Източен Ерусалим. През последните няколко години е налице промяна в икономическото положение в тази част на израелската столица, но има и промяна в политическите обстоятелства. Има намаляване на влиянието на палестинското ръководство, зациклил мирен процес. Призивите на израелското правителство за подновяване на преговорите на двустранна основа остават без отговор. Има и засилено използване на много опасен език на омразата, който се използва в декларации и от най-умерените палестински ръководители. Същото важи и за основните медии, които наричат извършителите на терористични актове „шахиди“, което означава, че ги описват като светци. „А след като не отричаш и не осъждаш тези терористични атаки, ти отправяш послание, че всичко е така, както трябва да бъде“, коментира Лилиан..

Що се отнася до палестинския президент Махмуд Абас, по думите на израелския посланик не се вижда подготвящ се за негов приемник човек.

Лилиан обърна и внимание на учебниците за палестинските деца, които в прав текст насаждат омраза към евреите. И не става дума за помагалата по история, а за тези по естествените науки като математика.

Като пример за решителност на израелското правителство за намаляване на напрежението Лилиан спомена решението на премиера Бенямин Нетаняху да забрани на членовете на кабинета и на Кнесета да посещават Храмовия хълм.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес